administrator

Predstavnici Hateg UNESCO Global Geopark u poseti JP „Nacionalni park Đerdap“

U petak i subotu, 13. i 14. decembra 2019. godine, na osnovu projekta Danube GeoTour u okviru Interreg Danube Transnational Programme-a, delegacija Hateg UNESCO Global Geopark-a iz Rumunije posetila je JP „Nacionalni park Đerdap“ odnosno budući „Geopark Đerdap“. Predstavnici parka su srdačno dočekali goste i tokom njihove posete osim pružanja osnovnih informacija o „Nacionalnom parku Đerdap“ i budućem „Geoparku Đerdap“ prikazali im i nedavno otvoreni „Centar za posetioce“ u okviru Upravne zgrade parka. Narednog dana, predstavnici parka su zajedno sa gostima posetili „Centar za posetioce“ u okviru Revirnog centra JP „Nacionalni park Đerdap“ u Tekiji. Nakon toga obišli su više lokacija od izuzetnog geološkog značaja, posetili  areheološko nalazište „Lapenski Vir“ i muzej u okviru nalazišta uz veliku ljubaznost domaćina muzeja. Na kraju je posećena srednjevekovna tvrđava „Golubački grad“ i izložbena postavka u okviru tvrđave. Velikom ljubaznošću G-đe Iskre Maksimović, direktorke muzeja, gostima rumunskog geoparka obezbeđen je profesionalni vodič sa interpretacijom na rumunskom jeziku.

Tokom posete predstavnika Hateg UNESCO Global Geopark-a iz Rumunije dogovorena je buduća saradnja kao i realizacija zajedničkih projekata kako sa JP „Nacionalni park Đerdap“ tako i sa budućim „Geoparkom Đerdap“.

Foto: Calin Cazan

Foto: Calin Cazan

Foto: Calin Cazan

 

Posetite “Dan Evropskog zelenog pojasa“ u Kladovu

Opština Kladovo će 24. i 25. septembra biti domaćin manifestacije „Dan Zelenog pojasa“ kojim se obeležava dan kada je pokrenuta evropska inicijativa za zaštitu prostora koji se proteže duž bivše „Gvozdene zavese“.

Usled višedecenijskog Hladnog rata, na liniji razdvajanja Istočnog i Zapadnog bloka stvorena je zelena zona u kojoj je bujala divlja priroda. Zeleni pojas dug 12.500 km od Barencovog mora na rusko-norveškoj granici, preko Baltičke obale, srednje Evrope i Balkana, Jadranskog i Jonskog pa sve do Crnog mora, postao je utočište mnogobrojnim ugroženim divljim vrstama i očuvanim staništima.
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, kao i predstavnici opštine Kladovo, biće domaćini za goste iz više od 9 zemalja širom Evrope, kaže Milan Ružić, predsednik Društva i dodaje: „Velika je čast da je Kladovo, koje se zahvaljujući Nacinalnom parku „Đerdap“, našlo na prostoru Zelenog pojasa, izabrano
za mesto gde će se obeležiti dan koji treba ponovo da ujedini Evropu u novoj misiji zaštite prirodnog i kulturnog nasleđa“.

Program tokom 24. i 25. septembra, kada će se obeležiti „Dana Zelenog pojasa“,
obilovaće korisnim sadržajima kao što je biciklistička tura i posmatranje ptica na ribnjaku „Mala Vrbica“, radionice za najmlađe, kao i bogat kulturno-umetnički program u okviru koga će svi koji posete Kladovo imati priliku da uživaju u izložbi fotografija „Balkan Green Belt“, folklornim ansamblima iz Rumunije i Srbije, rukotvorinama i izvornim proizvodima tog dela Srbije.

„Zahvaljujući podršci Nemačke fondacije za životnu sredinu (DBU), Nemačke organizacije za tehničku saradnju (GIZ), Evropske asocijacije Zelenog pojasa i Fondacije „EuroNatur“ imaćemo priliku da Srbiji i svetu prikažemo naš najbolji izvozni proizvod, a to je naše prirodno i kulturno nasleđe.
Zato pozivamo sve da posete Kladovo i upoznaju se sa Zelenim pojasom”, kaže Sandra Jovanović, glavna organizatorka “Dana Zelenog pojasa”.

Program obeležavanja Dana zelenog pojasa odvijaće se na platou, letnjoj pozornici i u galeriji Doma kulture u Kladovu (Dunavska br.7) objekat Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo.

Nedelja, 24. septembar 2017. godine

07,00h – 12,00h – Biciklistička tura biciklističkog udruženja „Đerdap“ do prirodnog staništa retkih ptica „Mala Vrbica“
09,00h – 12,00h – Organizovano posmatranje ptica u prirodnom staništu „Mala Vrbica“
16,00h – Svečano otvaranje manifestacije i susret predstavnika opština
16,00h – 20,00h – Izlagački štandovi sa narodnim rukotvorinama, suvenirima, lokalnim proizvodima
16,00h – Ceremonija otvaranja manifestacije i otvaranje izložbe fotografija „Balkan Green Belt“
16,15h – Osluškivanje prirode – zvučna izložba zvukova i životinja iz prirode Nacionalnog parka „Đerdap“ – Udruženje „Nada“ Kladovo
16,15h – Udruženje ljubitelja prirode „Divljina Kladovo“ – pokazna vežba – simulacija boravka u prirodi
16,30h – Edukativna radionica za najmlađe korisnike biblioteke „Muzej priča o muzeju, nasleđu i prirodi“
17,00h – Kulturno umetnički program „Pesme i igre našeg kraja“
AKUD „Polet“ Kladovo Folklorni ansambl i solisti

Jedrenje u Golubcu

Zbog specifičnog ukrštanja vetrova, ovo područje se s pravom može nazvati jedriličarskim rajem . Zato Golubac jeste centar srpskog jedrenja. Osim toga, veličina akvatorijuma, stalni vetrovi i širina Dunava od 6,5 km, omogućili su najbolje uslove za jedrenje na reci u celoj Evropi. Jedriličarski savez Srbije je zbog toga ovde otvorio Jedriličarski centar Srbije . U okviru Centra se nalazi i marina sa dizalicom , benzinska pumpa i tereni za odbojku i fudbal na pesku . U Golupcu se već 15 godina održavaju državna i međunarodna takmičenja u jedrenju. Sezona počinje u maju, a završava se u septembru. Svi koji su probali, vraćaju se svake godine.

Lovište Geoparka Đerdap

Adekvatno je opremljeno lovnim i lovno-tehničkim objektima: stabilne čeke, čeke na drvetu, hranilišta za jelensku i srneću divljač, hranilišta za divlje svinje, hranilišta za sitnu divljač, pojilišta. Lov sa čeka pruža potpuni lovački užitak, dok ništa manji izazov ne pruža ni otvoreno lovište u šta su se mogli uveriti brojni lovci iz zemlje i inostranstva. Zastupljena je jelenska i srneća divljač, divlje svinje, zec, a nije retkost ni susret s vukom, šakalom i lisicom. Brojnost i raznovrsnost lovne faune, kvalitet trofeja i osobito potpuna prirodnost ponašanja divljači pružaju nezaboravan sportski i lovački doživljaj. U Lovištu Geoparka Đerdap lov je profesionalno organizovan, uz puno poštovanje lovne kulture i tradicije lova u Srbiji.

Zlatna bućka Đerdapa

Sutra počinje tradicionalna Zlatna bućka Đerdapa. Očekuje vas dvodnevno takmičenje u lovu soma na bućku, dečiji karneval, takmičenje u kuvanju riblje čorbe, takmičenje u lovu udicom na plovak i još raznoraznih aktivnosti…

Ukoliko vas zanima ova avantura, prijavite se na: http://www.zlatnabucka.com/Prijava.html