Srpski  English

Ono što je u svetskim geoparkovima naročito izraženo je njihov osnovni cilj – stvaranje uslova za napredovanje i razvoj lokalne sredine i domaćeg stanovništva. Bez dobrobiti lokalnog stanovništva je pojam geoparka nezamisliv.

Prirodne i kulturne vrednosti su pritom „podloga“, ali same po sebi nisu dovoljne. U celom svetu vlada veliko interesovanje za posećivanjem područja posebnih vrednosti, a geoparkovi su tu u samom vrhu, sa ogromnim mogućnostima za razvoj „geo-turizma“.

U geoparkovima se naročito podstiče:

– Proizvodnja i prodaja ekološki čiste hrane, pripremljene na lokalni način – na primer, med i pčelarski proizvodi, sir, sušena riba i meso, domaći pekarski proizvodi, sušeno voće i bilje, itd.

– Osmišljavanje, izrada i prodaja suvenira, po uzoru na proizvode domaće radinosti

– Organizacija manifestacija i drugih događaja, u cilju promovisanja svih vrednosti lokalne sredine, u cilju ekonomske dobrobiti za lokalno stanovništvo

U prijavi Đerdapa za Svetsku Mrežu Geoparkova obuhvaćeno je područje dvostruko veće od teritorije Nacionalnog parka Đerdap. To će dati mogućnost stanovništvu četiri opštine – Golubac, Majdanpek, Kladovo i Negotin – da na što bolji način iskoristi pogodnosti koje pruža status Geoparka.

U predstojećem periodu će biti organizovan veći broj savetovanja i radionica sa ciljem da se stanovnicima Đerdapa na što bolji način predstave mogućnosti koje će im biti na raspolagnju. Pozivamo vas da pratite informacije i da se odazovete u što većem broju.