Danube GeoTour Plus

Опис пројекта:

Пројекат Danube GeoTour Plus је успостављен на сарадњи 9 геопаркова, 2 партнера за истраживање и образовање као и 18 придружених стратешких партнера. Резултати претходног пројекта (Danube GeoTour Plus) указали су на нове трендове и још увек неискоришћени потенцијал геопаркова.

Водећи партнер:

– Natur- und Geopark Steirische Eisenwurzen

Пројектни партнери:

– Idrija Tourism Board
– EGTC Geopark Karawanken – Karavanke
– University of Bucharest
– Vodní zdroje Chrudim Ltd.
– Public Institution “Nature Park Papuk”
– Geopark Swabian Alb
– Public Enterprise National Park Djerdap (Djerdap UNESCO Global Geopark)
– Bükk National Park Directorate
– Technical University of Kosice
– College for Tourism and Management Konjic

Депопулација руралних подручја, маргинализација одређених група становника, знакови повећане туристичке потражње, а с друге стране недостатак компетенција, управљања, производа и посетитељске инфраструктуре представљају кључне изазове пред Дунавским геопарковима. Њихова рурална подручја обухватају 416 опшина у 9 земаља на површини од 14.601 км2. Током последње деценије, геопаркови су изгубили 6% становништва и повећали број посета за 77%.

Циљ пројекта:

Пројект има за циљ да заједнички развије и даље шири туристичке понуде претходног Danube GeoTour пројекта, као и да искористи потенцијал културне баштине. Тиме се жели омогућити одрживи туризам за удаљене руралне заједнице, који једнако укључује становнике и посетиоце користећи инклузивна и иновативна решења.

Danube GeoTour Plus није само још један транснационални туристички производ, већ пут ка заједничкој платформи која ће, након завршетка пројекта, осигурати будућу одрживост производа Danube GeoTour и омогућити трајно умрежавање геопаркова Дунава за заједничке, одрживије и инклузивније територијалне циљеве.

Укупан буџет: 2.288.015 ЕУР

Овај пројект подржава Програм транснационалне сарадње Дунав којег суфинансира Европска унија.

Пројекти / Имплементирани пројекти

Danube GeoTour

Сазнајте више