Danube GeoTour

Опис пројекта:

Пројекат Дунавска гео тура има за циљ да „побољша управљачке капацитете и стратегије, да развије практична решења за активирање гео диверзитета и гео наслеђа, као и да искористи позитивне тржишне трендове за одрживи развој туризма у 8 геопарка Подунавске регије“. Да би се то постигло, један од изазова је „искористити потенцијал Геопарка и бренда за друштвено-економски развој, инспиришући локалне становнике и мала предузећа да развију нове, одрживе и иновативне гео производе дуж дефинисане регије.“ Пројекат је развијен са идејом о валоризацији гео наслеђа са циљем развоја одрживог и иновативног туризма.

Пројекат траје од 01.01.2017. до 31.12.2019. године.
Укупна вредност пројекта је 1.667.362,50 €
док је буџет НП Ђердап 103.935,00 €

Циљ пројекта:

Један од специфичних циљева је развити, демонстрирати и оценити заједничку Дунавску гео туру која укључује иновативну интерпретацију геологије осам Геопаркова који су учесници пројекта. У блиској сарадњи са партнерима, посетиоцима и локалним становницима пројекат ће креирати, тестирати и применити низ савремених метода и техника интерпретације.

Новости:

Интерег Дунавска Гео тура на ИТБ у Берлину 6-10 март 2019

Успешна сарадња учесника пројекта Дунавска Гео турa на највећем сајму туризма на свету

Почетком марта, пројектни партнери пројекта Danube GeoTour имали су могућност да представе своје активности и производе на ИТБ Берлин. Поред других UNESCO Глобалних Геопаркова широм света, партнери на овом пројекту туре били су присутни на штанду Глобалне мреже Геопаркова у холу 4.1, део Путовања за младе, авантуристичка путовања, одговорни туризам и економичан смештај.

Током 5 дана трајања сајма, посетиоци су могли да погледају нови видео снимак, брошуру са сликама и инфо штанд пројекта. UNESCO Глобални Геопаркови Хатег (Румунија), Бакони-Балатон (Мађарска) и Идрија (Словенија) омогућили су дегустацију својих ГеоПроизвода, што је било веома популарно код гостију који су посећивали штандове. Геопарк Železne hory из Чешке је изненадио посетиоце својом новом Гео апликацијом која повећава доживљај стварности, док је Идрија UNESCO Глобални геопарк имао шансу да представи своју традиционалну чипку.

Четири партнера су припремила посебан простор где су представили своје GeoOutdoor производе. Сваки посетилац је добио полароид фотографију као сувенир, која представља GeoRafting у Styrian Eisenwurzen у Аустрији, GeoBiking у UNESCO Глобалном Геопарку Kараванке на граници Аустрија/Словенија, GeoClimbing у Геопарку Папук у Хрватској и GeoHiking у Геопарку Ђердап у настајању (Србија). Осим тога, дељене су и разгледнице и магнети.

Менаџер за комуникацију Oliver Gulas искористио је прилику да представи пројекат и видео снимак Интерег Дунавске Гео туре током презентације пред широм публиком. Закључак је да су презентација пројекта и активности њених чланова на ИТБ биле успешне у реализацији 4 кључне препоруке:

– Осетити природу и геодиверзитет геопаркова
– Искусити историју Земље дуж Дунава
– Уживати у упознавању нових људи, традиција и културног наслеђа
– Истражити GeoCulture и GeoOutdoor активности

Резултат пројекта је Дунавска Гео тура која је основана да јача сарадњу између геопаркова у региону и да представи иновативни туристички производ са циљем повећања видљивости геопаркова и броја посетилаца. Разменом искустава, пробни геотуризам производи и нови приступи би требали да повећају посвећеност локалног становништва, капацитете менаџмента геопаркова, као и да смање ниво разлике у квалитету између геопаркова на Дунаву и других Европских геопаркова.

Пројектни састанак Интерег Данувска ГеоТура у Бакони-Балатон-у Глобални геопарк УНЕСКО-а

Успешан завршни састанак у Мађарској од 12. до 15. фебруара 2019. године

Глобални геопарк УНЕСКО-а у Бакони-Балатону у Мађарској имао је прилику да угости пројектне партнере Дунавске ГеоТуре из 8 земаља. Циљ и изазов са којим се партнери суочавају је: »Валоризација гео-наслеђа за одрживи и иновативни развој туризма Дунавских геопаркова«. Пројекат је суфинансиран средствима Европске уније (ERDF, IPA).

Током четири дана у Мађарској, партнери су разговарали о развоју својих Гео интерпретативних локалитета, Гео производима и промотивној кампањи за Дунавску Гео туру у 2019. години. Партнери су разговарали и о промоцији Геопаркова на међународном сајму туризма (ITB) у Берлину, Немачка. Другог дана, на конференцији за штампу за мађарске медије представљене су активности и резултати пројекта. Конференција за штампу укључивала је представљање информативних штандова, сликовних брошура и промотивног филма.

Поред тога, партнери су уживали у обиласку Szent Giorgi-hegi обновљене стазе у природи и Центра за посетиоце језера Таполца. Овај излет је био врло добар пример Гео Интерпретације. Дан излета завршио се уз културно вече, које је укључивало локалну музику и плес. Као закључак наводимо да је сваки партнер био задовољан због успешног завршног састанка. Пројектни тим захваљује организаторима из Бакони-Балатон Глобалног геопарка УНЕСКО-а, укључујући све њихове помоћнике и партнере.

Главни резултат пројекта ће бити заједничка Дунавска ГеоТура осмишљена да ојача сарадњу између регија Геопаркова и да делује као иновативни туристички производ како би повећала видљивост и туристичке посете у геопарковима. Размена искустава, тестирање пилот производа за геотуризам и нови интерпретативни приступи требали би повећати ангажман локалног становништва, капацитете управљања геопарком и смањити јаз у квалитету између дунавских и других геопаркова ЕУ.

Ученици Техничке школе смера туристички техничар у посети ЈП „Национални парк Ђердап“

У оквиру блок и практичне наставе из предмета агенцијско и хотелијерско пословање ученици Техничке школе смера туристички техничар посетили су https://www.facebook.com/npdjerdap/.

Ово је била прилика да се ученици упознају са начинима организовања и промоције локалне туристичке понуде Доњег Подунавља које посећује веома велики број туриста.

У пратњи ренџера ученици су заједно са наставницима тестирали Геопешачку стазу у оквиру Геопарка Ђердап у настајању https://www.facebook.com/danubegeotour/. Лагана шетња је подразумевала долазак на видиковац Плоче са кога се пружа фасцинантан поглед на најужи и најдубљи део Дунава, Мали Казан.

Састанак Interreg Danube GeoTour пројекта у Геопарку Гвоздене планине (Železné hory), Република Чешка, одржан од 25. до 27. септембра 2018

Представници геопарка Železné hory у Чешкој Републици имали су прилику да угосте партнерске организације пројекта Dunav GeoTour из 8 земаља. Циљ и изазов са којим се суочавају партнери на пројекту је Валоризација гео-наслеђа за одрживи и иновативни развој туризма геопаркова Дунавског региона.

Пројекат је суфинансиран средствима Европске уније (ERDF, IPA).

Током прва два дана у партнери су разговарали о развоју својих ГеоПроизвода и о промотивној кампањи пројекта Dunav GeoTour за последњи период 2018. године. Партнери су представили тренутни статус геоинтерпретативних локација и резултате одговарајућих стратегија одрживог управљања туристичких притисака. Позвани гостујући говорници испред Геопарка Naturtejo из Португала, г-дин Carlos Neto de Carvalho и Геопарка Rokua у Финској, г-дин Vesa Krokki, дали су занимљиве информације за развој Геопродукта и промоцију Геопаркова на међународном сајму туризма (ITB) у Берлину, Немачка. Поред тога, спроведено је теренско путовање кроз Геопарк Гвоздене планине како би се размотрила ГеоИнтерпретација у складу са примерима добре праксе. Закључак је да су сви партнери задовољни успешном реализацијом састанка.

Главни резултат пројекта биће заједничка Дунавска гео тура дизајнирана да ојача сарадњу између Геопаркова Дунавског региона и да делује као иновативни туристички производ у циљу повећања видљивости и броја туристичких посета у овим геопарковима.

Размењивање искустава, тестирање производа геотуризма и нових интерпретативних приступа требало би да повећа ангажовање локалних становника и капацитете за управљање геопарком, као и да смањи квалитативни јаз између Дунавских и других Геопаркова ЕУ.

Више информација о пројекту и организаторима доступно је на следећим линковима:

www.interreg-danube.eu/danube-geotour
www.geoparkzh.cz/

Успешан састанак у Румунији од 12. до 15. фебруара 2018. године

Hateg UNESCO Global Geoparks из Румуније имали су прилику да угосте партнере пројекта Dunube GeoTour. Током првих дана у Хатег Геопарку партнери су имали могућност да буду део заједничког GeoProduct тренинга. Позвани гостујући говорници из Румуније и придружени стратешки партнер Naturtejo Геопарк из Португала дали су занимљиве информације за развој Геопроизвода. Поред тога, организовано је теренско путовање кроз Хатег Геопарк, и том приликом разговарало се о Геоинтерпретацији у складу са примерима добре праксе. Пројектни тим жели да се захвали организаторима из Хатег-а укључујући све њихове помагаче и партнере.

Главни резултат пројекта биће заједничка Дунавска Гео тура осмишљена да ојача сарадњу између Геопаркова региона и делује као иновативни туристички производ у циљу убрзавања видљивости и повећању туристичких посета у геопаркама.

Више информација о пројекту и организаторима доступно је на следећим линковима:

www.interreg-danube.eu/danube-geotour
http://en.hateggeoparc.ro/