Бициклистичка рута

Некадашњи део главног асфалтног пута који је повезивао Кладово и Доњи Милановац са Голупцем и Београдом је изградњом деонице Ђердапске магистрале на којој се смењују тунели и мостови, практично без саобраћаја, па је као наручена за бициклисте.

Бициклистичка рута
Кожица – Кањон
Бољетинске реке

Дуга је 18 км и почиње, ако се крећете у правцу Доњег Милановца код места Кожица (раскрсница R2340), а завршава на раскрсници (R2370) за насеље Бољетин на Ђердапској магистрали.

Стартује се на око 90 м надморске висине, а рута која води кроз букову и храстову шуму констатно се пење. Највиша тачка је 510 м на око 11 км од почетка руте, одакле почиње благи спуст.

Део руте ЕуроВело 6

Дуж руте се смењују занимљиви планински и пејсажи пашњака и ливада, а на посебно интересантне детаље указују постављене информативне табле. Уз информативне табле постављени су и путокази, раде лакше орјентације.

Бициклистичка рута Кожица – Кањон Бољетинске реке је и детур бр. 12 ЕуроВело 6. Рута ЕуроВело 6 спаја обалу Атлантика са Црним морем, а део ове руте која прати Дунав назван је Дунавска бициклистичка рута (DBR, Donauradweg) и прати ток реке почев од Будимпеште па до њеног ушћа. Део руте 6 која прати реку кроз Србију дуг је 667 километара.

Читава Дунавска бициклистичка рута у Србији обележена је путоказним ознакама у складу са стандардима Европске бициклистичке федерације. Дунавска бициклистичка рута кроз Национални парк Ђердап пролази у дужини од око 110 км (главна рута дуж Дунава).

За посетиоце / Туризам и рекреација

Центар за посетиоце Доњи Милановац

Сазнајте више