Skip to main content

Стручни семинар управљача заштићених подручја у Србији у организацији Министарства заштите животне средине, био је прилика да се управљачи упознају са иновацијама у плановима управљања заштићеним подручјима из светске праксе, применом екосистемских услуга, као и добрим праксама у сарадњи са локалном заједницом. Семинар одржан у Кладову, отворила је државни секретар у Министарству заштите животне средине Сара Павков, која је поред осталог, нагласила да је добра сарадња управљача и локалне заједнице са надлежним институцијама важна за ефикасну заштиту биодиверзитета у Србији. Са основним карактеристима највећег националног парка у Србији, Националног парка Ђердап, учеснике семинара из читаве Србије упознао је др Ненад Радаковић, извршни директор ЈП „Национални парк Ђердап“ Доњи Милановац, које је било домаћин семинара.

„Од изазова до иновације“ био је слоган под којим се семинар одвијао, а посебан нагласак стављен је на изазове у пракси и могућа решења када су у питању чувари заштићеног подручја, као и на иновације у плановима управљања заштићеним подручјима. Представљене су и препоруке за унапређење капацитета и компетенција управљача заштићених подручја, настале анализом коју је у претходној години спровео IUCN.

На скупу у Кладову се такође чуло да ресорно министарство од 2020. године у континуитету повећава износ средстава намењених очувању и унапређењу заштићених подручја, и ове године је за субвенције управљачима, као и за подршку пројектима у 14 општина у којима су заштићена подручја, опредељено 600 милиона динара. У Србији су заштићена 472 подручја на 8,66 процената површине наше земље.