Biciklistička ruta

Nekadašnji deo glavnog asfaltnog puta koji je povezivao Kladovo i Donji Milanovac sa Golupcem i Beogradom je izgradnjom deonice Đerdapske magistrale na kojoj se smenjuju tuneli i mostovi, praktično bez saobraćaja, pa je kao naručena za bicikliste.

Biciklistička ruta
Kožica – Kanjon
Boljetinske reke

Duga je 18 km i počinje, ako se krećete u pravcu Donjeg Milanovca kod mesta Kožica (raskrsnica R2340), a završava na raskrsnici (R2370) za naselje Boljetin na Đerdapskoj magistrali.

Startuje se na oko 90 m nadmorske visine, a ruta koja vodi kroz bukovu i hrastovu šumu konstatno se penje. Najviša tačka je 510 m na oko 11 km od početka rute, odakle počinje blagi spust.

Deo rute EuroVelo 6

Duž rute se smenjuju zanimljivi planinski i pejsaži pašnjaka i livada, a na posebno interesantne detalje ukazuju postavljene informativne table. Uz informativne table postavljeni su i putokazi, rade lakše orjentacije.

Biciklistička ruta Kožica – Kanjon Boljetinske reke je i detur br. 12 EuroVelo 6. Ruta EuroVelo 6 spaja obalu Atlantika sa Crnim morem, a deo ove rute koja prati Dunav nazvan je Dunavska biciklistička ruta (DBR, Donauradweg) i prati tok reke počev od Budimpešte pa do njenog ušća. Deo rute 6 koja prati reku kroz Srbiju dug je 667 kilometara.

Čitava Dunavska biciklistička ruta u Srbiji obeležena je putokaznim oznakama u skladu sa standardima Evropske biciklističke federacije. Dunavska biciklistička ruta kroz Nacionalni park Đerdap prolazi u dužini od oko 110 km (glavna ruta duž Dunava).

Za posetioce / Turizam i rekreacija

Centar za posetioce Donji Milanovac

Saznajte više