Skip to main content

Ђердапски рис Риста један је од десетак јединки рисева присутних у Националном парку Ђердап. Овај млади мужјак био је повређен на магистралном путу у новембру 2022. године. Након опоравка у Зоо врту у Бору маркиран је телеметријском ГПС-ГСМ огрлицом и враћен у природу 5.фебруара 2023. године. Путем огрлице добијани су подаци о Ристиној локацији и кретању на свака четири сата током годину дана.

Остатак године провео је углавном на територији Националног парка Ђердап. Станишта којима се кретао су густе букове шуме које су изузетно очуване на територији Парка, које му по свему судећи највише одговарају.

Огрлица која се налазила на Ристином врату сигнал је изгубила 5. јануара 2024. године, чиме се телеметријско праћење ове јединке завршило. Добијени подаци су од изузетног значаја како за стручњаке из Националног парка Ђердап , тако и научнике са Биолошког факултета Универзитета у Београду који се баве проучавањем ове врсте на територији Србије јер су за сада то и једини подаци овога типа за врсту као што је рис.

Интерактивна мапа кретања риса Ристе