Skip to main content

Највећа у Србији и јединствена у Европи, Манифестација Музеји за 10 је национална музејска иницијатива која се ове године одржава по седми пут под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, уз координацију Националног комитета Међународног савета музеја – ИКОМ Србија. Музејима за 10 ове године прикључило се и ЈП „Национални парк Ђердап“.

У складу са ситуацијом осмишљени су посебни програми који ће бити доступни на друштвеним мрежема. Од данас до 18. маја на Фејсбук и Инстаграм страници Ђердап Унеско геопарка биће објављивана посебно креирана Фејсбук изложба „Ђердап Унеско геопарк за почетнике“ која ће у форми плаката приказати најзначајније објекте геолошког, природног и културног наслеђа који су били пресудни да ово подручје буде проглашено првим геопарком у Србији под окриљем Унеска и постане део светске мреже геопаркова.

У суботу 15. маја, на Фејсбук и Инстаграм страници Националног парка Ђердап (Djerdap National Park) онлајн ћемо вас провести кроз сталну поставку Центра за посетиоце. Ако будете са нама тачно у подне сазнаћете више о једном од најлепших географских подручја Европе, највећем природњачком и археолошком музеју у природи Европе, о подручју са највећим бројем историјских споменика из времена римског лимеса на Дунаву, Ђердапској клисури – најдужој композитној долини Европе, подручју са највећим, најстаријим и најбоље израженим збегом реликтне флоре, фауне и вегетације, вредном природном наслеђу, о најлепшем делу тока Дунава, митовима и легендама, свему што Ђердап чини јединственим и посебним.