Skip to main content

Sa upisivanjem područja „Đerdap” u Spisak močvara od međunarodnog značaja Ramsarske konvencije, međuvladinog sporazuma koji obezbeđuje okvir za nacionalne aktivnosti i međunarodnu saradnju na zaštiti i održivom korišćenju vlažnih područja, Republika Srbija ima jedanaest Ramsarskih odnosno međunarodno značajnih vlažnih područja.

Sa proglašenjem za Ramsarsko područje, a nakon proglašenja za Geopark u julu, područje Nacionalnog parka Đerdap steklo još jedan vid međunarodne zaštite u ovoj godini. Obaveze zemalja članica Ramsarske konvencije su zaštita i održivo korišćenje vlažnih područja kao i migratornih vrsta ptica, određivanje novih područja i podsticanje istraživanja.

Granica Ramsarskog područja „Đerdap“ obuhvata Nacionalni park „Đerdap“ i međunarodno značajno područje za ptice (Important Bird Area – IBA) „Mala Vrbica“, koje se nalazi van granica Nacionalnog parka. Prostire se na površini od 66.525,11 hektara i obuhvata opštine Golubac, Majdanpek i Kladovo, a status međunarodno značajnog lokaliteta dobilo je naročito zbog staništa ptica močvarnica.

Najveći broj vlažnih staništa je smešten u uzvodnom delu Nacionalnog parka „Đerdap“ i nastao je kao rezultat podizanja nivoa vode uzvodno od brane i stalnog plavljenja okolnih površina. Dunav sa Đerdapskom klisurom predstavlja migratorni put mnogih migratornih vrsta ptica, a po svom značaju na tom putu se izdvaja lokalitet Mala Vrbica, zbog čega je i uključen u Listu međunarodno značajnih područja za ptice (IBAs).

Đerdapska klisura se ubraja u najveće i najstarije vodene probojnice i pripada retkim predelima na našem kontinentu u kojima je koncentrisan veliki broj geoloških, geomorfoloških, paleontoloških, klimatskih, edafskih, fitocenoloških, fitogeografskih, florističkih, faunističkih, ali i kulturno-istorijskih i arheoloških specifičnih fenomena. To područje ispunjava osam od devet kriterijuma predviđenih Ramsarskom konvencijom za upis u Spisak močvara od međunarodnog značaja.

Usvajanjem nominacije „Đerdapa“, na prostoru Srbije nalazi se blizu 0,06% teritorije proglašene za svetski značajna međunarodna vlažna područja. Deset područja u Srbiji, koja su na Listi međunarodno značajnih vlažnih područja, prostiru se na 63,919 hektara (Peštersko polje, Gornje Podunavlje, Koviljsko-Petrovaradinski-rit, Labudovo okno, Ludaško jezero, Obedska bara, Slano Kopovo, Stari Begej-Carska bara, Zasavica, Vlasina), dok područje „Đerdap“ zauzima prostor veći od svih ovih područja.

Informacija o proglašenju na internet stranici Ramsarske konvencije Serbia adds Djerdap to the Ramsar List | Ramsar

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann