Skip to main content

Savet za globalne geoparkove je, u svojstvu stručnog tela za evaluaciju nominacija, na sastanku u Indoneziji, dao pozitivnu preporuku za 15 dobara, među kojima je i Đerdap, za upis na listu Uneskovih globalnih geoparkova. Formalnu odluku o upisu prvog geoparka u Srbiji, Geoparka Đerdap, donosi Izvršni savet Uneska na zasedanju u aprilu 2020. godine.

Podsećamo Geopark je jedinstveno područje, jasno definisanih granica, sa izraženim geološkim nasleđem, gde su osnovni ciljevi zaštita, edukacija i održivi razvoj. U geoparku se štiti, čuva, prezentuje i promoviše geološko, ali i drugo prirodno i kulturno-istorijsko nasleđe, radi podsticanja održivog ekonomskog razvoja i jačanja svesti o značaju očuvanja vrednosti. Geoparkove podržavaju i u njemu učestvuju lokalne zajednice koje prepoznaju i žele da istaknu geološko, prirodno i kulturno-istorijsko nasleđe, pre svega kroz razvoj geoturizma.

Prvo područje u Srbiji nominovano za pristupanje UNESKO Globalnoj mreži geoparkova je Geopark Đerdap koje obuhvata teritoriju od 1.330 km², uključujući i područje Nacionalnog parka Đerdap. Najmarkantnija prirodna pojava na području Geoparka Đerdap u osnivanju je Đerdapska klisura, duž koje se nalaze brojni objekti geonasleđa iz gotovo svih perioda geološke istorije.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann