Skip to main content

Светски дан заштите животне средине обележава се 5. јуна у више од сто земаља света. Овај еколошки датум има за циљ подизање свести о значају очувања животне средине, али и о значају доприноса појединца.

Јавно предузеће „Национални парк Ђердап“ обележило је 5. јун, дан када је 1989. године основано Предузеће за заштиту и развој Националног парка, пригодном свечаношћу на којој су претстављени резултати рада у протеклих годину дана, пројекти, али и планови за наредни период. Овом приликом представљена је и монографија „Фауна лепидоптера Националног парка Ђердап“ аутора др Дејана Стојановића. Ова монографија је резултат дугогодишњег истраживања којим је утврђено 74 врсте које, према најновијој процени, чине 7-10 % фауне микролептира настањених на европском континенту.

У складу са темом овогодишњег Светског дана заштите животне средине „Иновација, партнерство и вредност природе“, а поводом дана предузећа отворена је и изложба фотографија под називом „Наша прича о природи“ аутора Предрага Костина и Данила Ђековића. Изложба фотографија „Наша прича о природи“ представља покушај аутора да ширем аудиторијуму приближе природне лепоте Србије на један несвакидашњи начин, кроз фотографије животиња у њиховом природном амбијенту који је тешко доступан обичним људима.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann