Skip to main content

Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se 5. juna u više od sto zemalja sveta. Ovaj ekološki datum ima za cilj podizanje svesti o značaju očuvanja životne sredine, ali i o značaju doprinosa pojedinca.

Javno preduzeće „Nacionalni park Đerdap“ obeležilo je 5. jun, dan kada je 1989. godine osnovano Preduzeće za zaštitu i razvoj Nacionalnog parka, prigodnom svečanošću na kojoj su pretstavljeni rezultati rada u proteklih godinu dana, projekti, ali i planovi za naredni period. Ovom prilikom predstavljena je i monografija „Fauna lepidoptera Nacionalnog parka Đerdap“ autora dr Dejana Stojanovića. Ova monografija je rezultat dugogodišnjeg istraživanja kojim je utvrđeno 74 vrste koje, prema najnovijoj proceni, čine 7-10 % faune mikroleptira nastanjenih na evropskom kontinentu.

U skladu sa temom ovogodišnjeg Svetskog dana zaštite životne sredine „Inovacija, partnerstvo i vrednost prirode“, a povodom dana preduzeća otvorena je i izložba fotografija pod nazivom „Naša priča o prirodi“ autora Predraga Kostina i Danila Đekovića. Izložba fotografija „Naša priča o prirodi“ predstavlja pokušaj autora da širem auditorijumu približe prirodne lepote Srbije na jedan nesvakidašnji način, kroz fotografije životinja u njihovom prirodnom ambijentu koji je teško dostupan običnim ljudima.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann