Skip to main content

Опоравак јединке риса коју је повредио аутомобил на Ђердапској магистрали успешно је завршен и спремна је за повратак у природу. На основу добијених дозвола од Министарства заштите животне средине рис ће бити маркиран и враћен у природу у своје природно станиште на подручју Националног парка „Ђердап“ у петак, 3. фебруара. Јединка риса носиће ГПС огрлицу којом ће бити праћено њено кретање наредних годину дана, а добијени подаци користиће се, поред осталог, за утврђивање величине територије ове јединке. Ово је прва јединка риса у Србији која ће бити праћена на овај начин.

Рис је строго заштићена дивља врста у Србији и подручје Националног парка „Ђердап“ настањује између 10 и 12 јединки. Једну од јединки са територије највећег националног парка у Србији, мужјака старог између пет и седам година, повредио је аутомобил на Ђердапској магистрали половином новембра прошле године. Брзом и адекватном реакцијом стручних служби ЈП „Национални парк Ђердап“ у координираној акцији са Министарством заштите животне средине, повређени рис транспортован је у ЗОО врт у Бору ради пружања одговарајуће ветеринарске помоћи. Будући да је опоравак животиње успешно завршен, она ће бити враћена у природу.

Враћању јединке риса присуствоваће представници Министарства заштите животне средине, Завода за заштиту природе Србије, Биолошког факултета Универзитета у Београду и ЈП „Национални парк Ђердап“ Доњи Милановац.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann