Skip to main content

Oporavak jedinke risa koju je povredio automobil na Đerdapskoj magistrali uspešno je završen i spremna je za povratak u prirodu. Na osnovu dobijenih dozvola od Ministarstva zaštite životne sredine ris će biti markiran i vraćen u prirodu u svoje prirodno stanište na području Nacionalnog parka „Đerdap“ u petak, 3. februara. Jedinka risa nosiće GPS ogrlicu kojom će biti praćeno njeno kretanje narednih godinu dana, a dobijeni podaci koristiće se, pored ostalog, za utvrđivanje veličine teritorije ove jedinke. Ovo je prva jedinka risa u Srbiji koja će biti praćena na ovaj način.

Ris je strogo zaštićena divlja vrsta u Srbiji i područje Nacionalnog parka „Đerdap“ nastanjuje između 10 i 12 jedinki. Jednu od jedinki sa teritorije najvećeg nacionalnog parka u Srbiji, mužjaka starog između pet i sedam godina, povredio je automobil na Đerdapskoj magistrali polovinom novembra prošle godine. Brzom i adekvatnom reakcijom stručnih službi JP „Nacionalni park Đerdap“ u koordiniranoj akciji sa Ministarstvom zaštite životne sredine, povređeni ris transportovan je u ZOO vrt u Boru radi pružanja odgovarajuće veterinarske pomoći. Budući da je oporavak životinje uspešno završen, ona će biti vraćena u prirodu.

Vraćanju jedinke risa prisustvovaće predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i JP „Nacionalni park Đerdap“ Donji Milanovac.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann