Skip to main content

22. април је дан у коме се широм света обележава Дан планете Земље и становништво подсећа колико је важно очување и опхођење према природи, које су претње здравој животној средини и како спречити негативне последице по околину. Циљ обележавања светског дана планете Земље јесте упозорење на опасности које прете животу на Земљи, екосистемима и урбаним зонама, услед развоја индустрије, повећане потрошње енергије, глобалног загревања и климатских промена.
„Обележавање Дана планете Земље подразумева да сваки појединац својим примером, неком својом акцијом или конкретним делом допринесе очувању планете Земље, попут чишћења сметлишта, садње дрвећа, вожње бицикла уместо аутомобила, да се сви заједно потрудимо да учинимо нашу земљу лепшом и бољом и оставимо будућим покољењима. Министарство пољопривреде и заштите животне средине позива све грађане да личним примером у свом окружењу допринесу подизању свести и едукацији о проблемима заштите животне средине“, рекла је министар пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић.
Овај значајан датум се обележава како би светска популација постала свесна своје одговорности према планети на којој живи и тако смањи негативан утицај на животну средину. У Србији овај дан обележавају различите институције и еколошка удружења својим акцијама. Дан планете Земље установљен је 1970. године у САД, након еколошке акције, а обележава се широм света од 1992. године када је на Конференцији Уједињених нација о животној средини у Рио де Жанеиру установљен дугорочни Програм за промоцију одрживог развоја.

Текст преузет са сајта Министарства пољопривреде и заштите животне средине.