Skip to main content

22. april je dan u kome se širom sveta obeležava Dan planete Zemlje i stanovništvo podseća koliko je važno očuvanje i ophođenje prema prirodi, koje su pretnje zdravoj životnoj sredini i kako sprečiti negativne posledice po okolinu. Cilj obeležavanja svetskog dana planete Zemlje jeste upozorenje na opasnosti koje prete životu na Zemlji, ekosistemima i urbanim zonama, usled razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrevanja i klimatskih promena.
„Obeležavanje Dana planete Zemlje podrazumeva da svaki pojedinac svojim primerom, nekom svojom akcijom ili konkretnim delom doprinese očuvanju planete Zemlje, poput čišćenja smetlišta, sadnje drveća, vožnje bicikla umesto automobila, da se svi zajedno potrudimo da učinimo našu zemlju lepšom i boljom i ostavimo budućim pokoljenjima. Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine poziva sve građane da ličnim primerom u svom okruženju doprinesu podizanju svesti i edukaciji o problemima zaštite životne sredine“, rekla je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.
Ovaj značajan datum se obeležava kako bi svetska populacija postala svesna svoje odgovornosti prema planeti na kojoj živi i tako smanji negativan uticaj na životnu sredinu. U Srbiji ovaj dan obeležavaju različite institucije i ekološka udruženja svojim akcijama. Dan planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine u SAD, nakon ekološke akcije, a obeležava se širom sveta od 1992. godine kada je na Konferenciji Ujedinjenih nacija o životnoj sredini u Rio de Žaneiru ustanovljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja.

Tekst preuzet sa sajta Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann