Skip to main content

Национални парк Ђердап и Национални парк Сила у Италији повезују комплементарност активности, природне и географске карактеристике, као и споразум о сарадњи који су прошлог октобра потписали директор ЈП „Национални парк Ђердап“ Лазар Митровић и председник Националног парка Сила, др Франческо Kурћио. Руководства италијанског и српског националног парка разменила су ових дана писма подршке.

И једна и друга земља погођене су епидемиолошком и економском кризом проузрокованом вирусом ковид 19, наводи се између осталог у писму подршке за ЈП „Национални парк Ђердап“ који је потписао председник Националног парка Сила др Франческо Курћио. Председник Националног парка Сила уз подршку истиче и потребу солидарности како би изазов који је наметнула пандемија био превазиђен, као и наду да ће се заједно планирати нови пројекти ради ревитализације и развоја ова два заштићена подручја у Италији и Србији. Директор ЈП „Национални парк Ђердап“ Лазар Митровић је исказао искрено саосећање и солидарност у име српског народа и свих запослених у ЈП „Национални парк Ђердап“.

Извор фотографије - Министарство заштите животне средине

„Изражавамо искрену забринутост за италијански народ, уз наду да ће Италија савладати потешкоће и победити епидемију у најскорије време. Хуманост је заједнички непријатељ вирусу и верујемо да ће наше пријатељство и сарадња омогућити да савладамо све последице пандемије. Честитамо ускршње празнике и желимо да останете безбедни и здрави“, истакао је директор Митровић.

Извор фотографије - Министарство заштите животне средине

Подсетимо, споразум који су потписали Национални парк Ђердап и Национални парк Сила усмерен на допринос и развој добрих односа и сарадње преко иницијатива које имају за циљ да се унапреди и валоризује животна средина, амбијентално, културно, историјско, природно, енеогастрономско и туристичко наслеђе оба заштићена подручја.