Skip to main content

Održivi razvoj zaštićenih područja – uloga lokalnog stanovništva, organizacija civilnog društva i korisnika područja bili su tema ovogodišnjeg seminara za upravljače zaštićenih područja koji je 16. i 17. oktobra održan u Kladovu u organizaciji Ministarstva zaštite životne sredine i JP „Nacionalni park Đerdap“. Otvarajući seminar, pomoćnik ministra Jasmina Jović je pored ostalog, najavila novi Zakon o zaštiti prirode koji će doneti određene novine. Jedna od njih je propisivanje većeg uključivanja lokalne zajednice u upravljanje zaštićenim područjima na način sličan Savetima korisnika koji već postoje u nacionalnim parkovima. Lokalno stanovništvo treba da shvati da je život u zaštićenim područjima prednost, a ne ograničavajući faktor za njihovo bitisanje i poslovanje, rekla je Jasmina Jović.

Nakon predstavljanja domaćina, Nacionalnog parka Đerdap i aktivnosti upravljača ovog zaštićenog područja, kao i budućeg Geoparka Đerdap, učesnici seminara bili su prilici da saznaju više  o uključivanju zainteresovane javnosti u proces izrade studije zaštite prirodnih dobara, praktičnom doprinosu stanovništva i udruženja građana na revitalizaciji i održavanju ugroženih staništa, participaciji i edukaciji u ZP, projektu „Rizik suše u regionu“, ulozi upravljača u sistemu zbrinjavanja divljih životinja u Srbiji i drugim aktuelnim temama. Održane su i tri radionice koje su se bavile interesima lokalnog stanovništva, ulozi organizacija civilnog društva i značajem korisnika područja kroz održivi razvoj područja.

Drugog dana seminara održan je okrugli sto na temu: sprovođenje Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, a učesnici skupa su Nacionalni park Đerdap mogli da upoznaju kroz izlete.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann