Skip to main content

У Центру за посетиоце Националног парка Ђердап у Доњем Милановцу отворена је изложба „Моја Румунија-Добродошли у дивљу карпатску башту-Дивље орхидеје и ретке биљне врсте западне Румуније“, у оквиру обележавања Дана биодиверзитета и Дана европских паркова. Ова занимљива фото изложба аутора др Сретка Милановића, плод је сарадње ЈП „Национални парк Ђердап“ и Музеја Баната Темишвар.

Приликом официјелног отварања изложбе говорили су заменик директора ЈП „НП Ђердап“ Нинослав Јовановић, који је поред осталог рекао да и ова изложба потврђује да је природа та која нас спаја и да се заједно морамо борити за њену заштиту односно да за природу и њено очување не постоје границе. Јовановић је изразио наду да изложба „Дивља карпатска башта“ представља почетак успешне сарадње ЈП „Национални парк Ђердап“ и Музаја Баната Темишвар и да ту сарадњу треба наставити кроз разне програме. Начелник Департмана за природе науке Музеја Баната Темишвар, Андреј Киш, посебно је нагласио да се овакве изложбе осим приказивања природних реткости и њихове популаризације, приређују у циљу неопходног континуираног еколошког образовања. Сматрајући да је изложба „Дивља карпатска башта“ почетак добре сарадње две институције, генерални конзул Румуније у Зајечару, Јулијан Ницу, изразио је наду да ће сарадња НП Ђердап и Музеја Баната Темишвар бити финализована на одговарајући начин и бити проширена и на друге области, као туризам на пример који може донети доброг људима и са једне и са друге стране Дунава.

Аутор изложбе, др Сретко Милановић је потом одржао предавање о дивљим орхидејама и ретким биљним врстама западне Румуније у коме је подсетио на почетке флористичких истраживања Баната и оно што су на том пољу радили Francesco Grisselini (1717-1784), Pal Kitaibel (1757-1817) , Antal Rochel (1770-1847), Johannes Heuffel и Nicolae Boscaiu (1925-2008). Такође је изнео податак да у западном делу Румуније могу да се нађу 54 врсте терестричних орхидеја, а да их у флори Румуније има 58 врста, а да присуство орхидеја на одређеном станишту недвосмислено указује на непоремећене биолошке међуодносе, чиме су орхидеје прави индикатор “природности“ станишта.

Фото изложба „Моја Румунија-Добродошли у дивљу карпатску башту-Дивље орхидеје и ретке биљне врсте западне Румуније“, отворена је до краја јуна.