Skip to main content

U Centru za posetioce Nacionalnog parka Đerdap u Donjem Milanovcu otvorena je izložba „Moja Rumunija-Dobrodošli u divlju karpatsku baštu-Divlje orhideje i retke biljne vrste zapadne Rumunije“, u okviru obeležavanja Dana biodiverziteta i Dana evropskih parkova. Ova zanimljiva foto izložba autora dr Sretka Milanovića, plod je saradnje JP „Nacionalni park Đerdap“ i Muzeja Banata Temišvar.

Prilikom oficijelnog otvaranja izložbe govorili su zamenik direktora JP „NP Đerdap“ Ninoslav Jovanović, koji je pored ostalog rekao da i ova izložba potvrđuje da je priroda ta koja nas spaja i da se zajedno moramo boriti za njenu zaštitu odnosno da za prirodu i njeno očuvanje ne postoje granice. Jovanović je izrazio nadu da izložba „Divlja karpatska bašta“ predstavlja početak uspešne saradnje JP „Nacionalni park Đerdap“ i Muzaja Banata Temišvar i da tu saradnju treba nastaviti kroz razne programe. Načelnik Departmana za prirode nauke Muzeja Banata Temišvar, Andrej Kiš, posebno je naglasio da se ovakve izložbe osim prikazivanja prirodnih retkosti i njihove popularizacije, priređuju u cilju neophodnog kontinuiranog ekološkog obrazovanja. Smatrajući da je izložba „Divlja karpatska bašta“ početak dobre saradnje dve institucije, generalni konzul Rumunije u Zaječaru, Julijan Nicu, izrazio je nadu da će saradnja NP Đerdap i Muzeja Banata Temišvar biti finalizovana na odgovarajući način i biti proširena i na druge oblasti, kao turizam na primer koji može doneti dobrog ljudima i sa jedne i sa druge strane Dunava.

Autor izložbe, dr Sretko Milanović je potom održao predavanje o divljim orhidejama i retkim biljnim vrstama zapadne Rumunije u kome je podsetio na početke florističkih istraživanja Banata i ono što su na tom polju radili Francesco Grisselini (1717-1784), Pal Kitaibel (1757-1817) , Antal Rochel (1770-1847), Johannes Heuffel i Nicolae Boscaiu (1925-2008). Takođe je izneo podatak da u zapadnom delu Rumunije mogu da se nađu 54 vrste terestričnih orhideja, a da ih u flori Rumunije ima 58 vrsta, a da prisustvo orhideja na određenom staništu nedvosmisleno ukazuje na neporemećene biološke međuodnose, čime su orhideje pravi indikator “prirodnosti“ staništa.

Foto izložba „Moja Rumunija-Dobrodošli u divlju karpatsku baštu-Divlje orhideje i retke biljne vrste zapadne Rumunije“, otvorena je do kraja juna.