Skip to main content

У изложбеном простору историјског здања бастиона Марије Терезије у Темишвару, у организацији Јавног предузећа „Национални парк Ђердап“, у сарадњи са Националним музејом „Музеј Баната Темишвар“ и уз подршку Савеза Срба у Румунији, Жупанијског савета Тимиш и Генералног конзулата Републике Србије, , 5. маја 2016. године свечано је отворена тематска изложба под називом „ДУНАВСКА КЛИСУРА – СРПСКА ОБАЛА Природна, културна и туристичка баштина Националног парка Ђердап“. Уз присуство бројних званица из јавног и културног живота Републике Румуније и Републике Србије, представљен је основни циљ изложбе – упознавање са природним атрактивностима, културно – историјским наслеђем и туристичком понудом Националног парка Ђердап.

Актрактивно осмишљеном поставком и пратећим информацијама, представљени су потенцијали Националног парка Ђердап са намером да се пробуди интересовање за упознавањем српске обале Дунава. Комплетна поставка и изложени експонати, у целини или деловима, биће презентовани и у другим местима Румуније и Србије, а већ прво најављено промовисање биће приређено у месту Свињица, жупанији Мехединци, настањеном аутохтоном српском мањином.

Изложба „ДУНАВСКА КЛИСУРА – СРПСКА ОБАЛА Природна, културна и туристичка баштина Националног парка Ђердап“ најављује могућности даљег ширења сарадње и будућег организовања заједничких пројеката Јавног предузећа „Национални парк Ђердап“ са румунским институцијама.

Изложбу је подржала и Туристичка организација Србије која је за овогодишњу главну тему промоције туризма наше земље изабрала Дунав и водено богатство Србије. Поставка ће бити изложена до 6. јуна 2016. године.