Skip to main content

U izložbenom prostoru istorijskog zdanja bastiona Marije Terezije u Temišvaru, u organizaciji Javnog preduzeća „Nacionalni park Đerdap“, u saradnji sa Nacionalnim muzejom „Muzej Banata Temišvar“ i uz podršku Saveza Srba u Rumuniji, Županijskog saveta Timiš i Generalnog konzulata Republike Srbije, , 5. maja 2016. godine svečano je otvorena tematska izložba pod nazivom „DUNAVSKA KLISURA – SRPSKA OBALA Prirodna, kulturna i turistička baština Nacionalnog parka Đerdap“. Uz prisustvo brojnih zvanica iz javnog i kulturnog života Republike Rumunije i Republike Srbije, predstavljen je osnovni cilj izložbe – upoznavanje sa prirodnim atraktivnostima, kulturno – istorijskim nasleđem i turističkom ponudom Nacionalnog parka Đerdap.

Aktraktivno osmišljenom postavkom i pratećim informacijama, predstavljeni su potencijali Nacionalnog parka Đerdap sa namerom da se probudi interesovanje za upoznavanjem srpske obale Dunava. Kompletna postavka i izloženi eksponati, u celini ili delovima, biće prezentovani i u drugim mestima Rumunije i Srbije, a već prvo najavljeno promovisanje biće priređeno u mestu Svinjica, županiji Mehedinci, nastanjenom autohtonom srpskom manjinom.

Izložba „DUNAVSKA KLISURA – SRPSKA OBALA Prirodna, kulturna i turistička baština Nacionalnog parka Đerdap“ najavljuje mogućnosti daljeg širenja saradnje i budućeg organizovanja zajedničkih projekata Javnog preduzeća „Nacionalni park Đerdap“ sa rumunskim institucijama.

Izložbu je podržala i Turistička organizacija Srbije koja je za ovogodišnju glavnu temu promocije turizma naše zemlje izabrala Dunav i vodeno bogatstvo Srbije. Postavka će biti izložena do 6. juna 2016. godine.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann