Skip to main content

Јавно предузеће „Национални парк Ђердап“ ће од 18. августа до 27. септембра 2021. године бити домаћин изложбе У камену светлости траг ауторке Кристине Шарић и сарадника на изложби Адријана Фајкса и Ханс-Јиргена Гавлика.

Изложба У камену светлости траг позива вас на два паралелна путовања.
Прво путовање је времеплов кроз 150 година српско-аустријске сарадње у области геолошких истраживања што је омогућило боље разумевање геологије Алпа и Динарида, сталну размену знања и истраживача, као израду прве геолошке карте Србије.

Друго путовање, на коме пратимо пут светлости кроз камен, настало је захваљујући аустријској донацији поларизационог микроскопа за пропуштену светлост Рударско-геолошком факултету у Београду 2002. године. Наиме, када камен исечемо у виду веома танке плочице, коју потом полирамо истањујући је до дебљине од само неколико стотих делова милиметра, он „оживи“ – постаје прозиран, тако да многи његови минерали почну да пропуштају светлост кроз себе, откривајући тајанствену лепоту камена. Да бисмо уживали у тој појави, поред те танке плочице коју зовемо петрографски препарат, потребан нам је још и поменути микроскоп. На њему се испитују оптичка својства минерала настала проласком линеарно поларисане светлости кроз њих, која се трајно бележе на фотомикрографијама. Ове чудесне слике не пружају само информације о геологији; такође их вреди посматрати као уметничка дела природе, као минијатуре у којима се време кристализовало и захваљујући којима се на врло јединствен начин може ступити у дијалог са људским постојањем.

Изложба је реализована у сарадњи Аустријског културног форума Београд и Рударско-геолошког факултета Универзитета у Београду. Позивамо вас да посетите Центар за посетиоце Националног парка Ђердап у Доњем Милановцу и откријете пут светлости кроз камен.