Skip to main content

Javno preduzeće „Nacionalni park Đerdap“ će od 18. avgusta do 27. septembra 2021. godine biti domaćin izložbe U kamenu svetlosti trag autorke Kristine Šarić i saradnika na izložbi Adrijana Fajksa i Hans-Jirgena Gavlika.

Izložba U kamenu svetlosti trag poziva vas na dva paralelna putovanja.
Prvo putovanje je vremeplov kroz 150 godina srpsko-austrijske saradnje u oblasti geoloških istraživanja što je omogućilo bolje razumevanje geologije Alpa i Dinarida, stalnu razmenu znanja i istraživača, kao izradu prve geološke karte Srbije.

Drugo putovanje, na kome pratimo put svetlosti kroz kamen, nastalo je zahvaljujući austrijskoj donaciji polarizacionog mikroskopa za propuštenu svetlost Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu 2002. godine. Naime, kada kamen isečemo u vidu veoma tanke pločice, koju potom poliramo istanjujući je do debljine od samo nekoliko stotih delova milimetra, on „oživi“ – postaje proziran, tako da mnogi njegovi minerali počnu da propuštaju svetlost kroz sebe, otkrivajući tajanstvenu lepotu kamena. Da bismo uživali u toj pojavi, pored te tanke pločice koju zovemo petrografski preparat, potreban nam je još i pomenuti mikroskop. Na njemu se ispituju optička svojstva minerala nastala prolaskom linearno polarisane svetlosti kroz njih, koja se trajno beleže na fotomikrografijama. Ove čudesne slike ne pružaju samo informacije o geologiji; takođe ih vredi posmatrati kao umetnička dela prirode, kao minijature u kojima se vreme kristalizovalo i zahvaljujući kojima se na vrlo jedinstven način može stupiti u dijalog sa ljudskim postojanjem.

Izložba je realizovana u saradnji Austrijskog kulturnog foruma Beograd i Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Pozivamo vas da posetite Centar za posetioce Nacionalnog parka Đerdap u Donjem Milanovcu i otkrijete put svetlosti kroz kamen.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann