Skip to main content

Поводом Светског дана заштите животне средине, Дана Јавног предзећа „Национални парк Ђердап“ Доњи Милановац и Недеље европских геопаркова, 5. јуна 2023. године отворена је изложба Стене, скривене боје и облици у Центру за посетиоце Националног парка и Унеско геопарка Ђердап у Доњем Милановцу. Аутор изложбе је Дарко Тимотић, дипл. инжењер геологије за палеонтологију Покрајинског завода за заштиту природе. Кроз тридесетак макро фотографија аутор је посетиоцима представио лепоту стена, невероватне боје и облике који се голим оком не могу лако видети.

Минерали и драго камење одувек привлаче пажњу. Придају им се различита магична својства. Ипак, сва њихова магична тајна је у лепоти. Али они не само да су чаробно лепи, већ за разлику од већине других лепих ствари – трају. И то не само у из угла човековог живота, већ из угла вечности. Ахати са Фрушке Горе су међу млађим лепотанима у избору Дарка Тимотића. Имају само двадесетак – милиона година. Када је нешто тако бесконачно лепо и бесконачно дуго траје – такво је и наше уживање у њима.

Задатак човека је да ту лепоту пронађе и препозна. Неће се сваки камен тако лако отворити. Понекад људски допринос у њиховом откривању захтева тестерисање дијамантским сечивом и потоње прогресивно брушење све финијим абразивима док исполирани јаспис из Горње Трепче не засија пуним сјајем. Али ни тада није готово.

Свако од нас тај камен види на другачији начин. Дарко Тимотић је то виђење подигао на ниво уметности. Увео нас је у детаље. Водио нас је до лепоте коју бисмо можда пропустили гледајући само целину. Па и сада ће свако у том детаљу видети нешто друго и свако ће му дати своје значење. У камен унети нешто своје.

У рукама геолога фотографски апарат је најчешће аналитичко оруђе, на терену, у лабораторији. Овог пута, овај геолог је то оруђе користио као уметнички прибор. И то веома успешно“: доц. др Зоран Миладиновић.

Изложба Стене, скривене боје и облици се може посетити сваког радног дана од 7 до 15 часова, а биће постављена до августа 2023. године.