Skip to main content

Због градње саобраћајница природна станишта многих животиња буду поремећена и пресечена и због тога се неретко дешава да на путеве излећу животиње. Судар са животињом на путу посебна је опасност са потенцијалним материјалним и животним последицама.

Кроз највећи национални парк у Србији, Национални парк Ђердап, читавом дужином пролази Ђердапска магистрала, на којој долази до „сусрета“ учесника у саобраћају и животиња који су често кобни по животиње. Подсећамо да је у новембру 2022. године на Ђердапској магистрали ударен мужјак риса (строго заштићена врста) који је брзом и адекватном реакцијом и интервенцијом људи из ЈП „Национални парк Ђердап“ Доњи Милановац, надлежне републичке инспекције, Министарства заштите животне средине и ЗОО врт Бор, спасен и почетком фебруара 2023. враћен у природу.

-Мотивација за стручњаке ЈП „Национални парк Ђердап“ за постављање ознака за прелазе животиња преко саобраћајница је повећање учесталости акциденталних догађаја на саобраћајницама у којима је долазило до страдања животиња а такође и угрожавања безбедности људи у саобраћају. Постављање ознака за миграторне коридоре је једна од неопходних предузетих мера за смањење страдања животиња и представља баланс између људске активности и кретања животиња – објашњава биолошкиња ЈП „Национални апрк Ђердап“ Сара Станковић

Од ње сазнајемо да су фотографије животиња које су на ознакама биране по принципу обележавања прелаза строго заштићених врста попут риса и видре, али и животиња које нису угрожене као што су лисица, јеж и јелен, али је њихово страдање на саобраћајницама учестало.

-ЈП „Национални парк Ђердап“ је ову меру предузео како би упозорио учеснике у саобраћају на места где је повећана фреквенција преласка поменутих животиња преко саобраћајница како би се смањила учесталост саобраћајних несрећа ове врсте на путевима – појашњава в.д. директора ЈП „Национални парк Ђердап“ Саша Јаношевић, додајући да је на путевима у минулих пет година страдало више стотина животиња.

Животиње које најчешће страдају на путевима су пре свега лисице, јелени, срне, јежеви али и неке групе водоземаца попут даждевњака и жаба у пролеће када су њихове миграторне активности најучесталије.

Ни једно заштићено подручје у Србији није поставило информативно-едукативне табле оваквог типа на својој територији, а у 2024. години ЈП „Национални парк Ђердап“ планира постављање ознака за прелазе још животињских врста.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann