Skip to main content

На Факултету агробиотехничких наука Осијек дана 30. Септембра и 1. Октобра 2021. године одржао се јубиларни 10. Симпозијум: „Копачки рит јуче, данас, сутра 2021.“

Копачки рит је једно од највећих очуваних природних поплавних подручја у Еуропи. Научна истраживања овог еколошки изузетно вредног екосастава отпочела су још крајем 19. века а посебно су интензивна последњих деценија. Из стотина до сада објављених научних радова познат је само део велике биолошке разноликости – више од 1000 биљних и око 2000 животињских врста. Савремена истраживања баве се утврђивањем утицаја поплава на врсте и екосистем у целини с посебним нагласком на утицаје антропогених притисака и климатских промена. Резултати истраживања која се одвијају кроз актуалне научне пројекте, и резултати међународног пројекта истраживања поплавних подручја Дунава (BIOWETMAN) у који су укључене научне институције пет подунавских земаља који су били приказани у секцији посвећеној Копачком риту.

Представници Националног парка Ђердап су од 28. 09. 2021. године били гости на радионици ,, DANUBE PARK“ која је претходила симпозијуму.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann