Skip to main content

Na Fakultetu agrobiotehničkih nauka Osijek dana 30. Septembra i 1. Oktobra 2021. godine održao se jubilarni 10. Simpozijum: „Kopački rit juče, danas, sutra 2021.“

Kopački rit je jedno od najvećih očuvanih prirodnih poplavnih područja u Europi. Naučna istraživanja ovog ekološki izuzetno vrednog ekosastava otpočela su još krajem 19. veka a posebno su intenzivna poslednjih decenija. Iz stotina do sada objavljenih naučnih radova poznat je samo deo velike biološke raznolikosti – više od 1000 biljnih i oko 2000 životinjskih vrsta. Savremena istraživanja bave se utvrđivanjem uticaja poplava na vrste i ekosistem u celini s posebnim naglaskom na uticaje antropogenih pritisaka i klimatskih promena. Rezultati istraživanja koja se odvijaju kroz aktualne naučne projekte, i rezultati međunarodnog projekta istraživanja poplavnih područja Dunava (BIOWETMAN) u koji su uključene naučne institucije pet podunavskih zemalja koji su bili prikazani u sekciji posvećenoj Kopačkom ritu.

Predstavnici Nacionalnog parka Đerdap su od 28. 09. 2021. godine bili gosti na radionici ,, DANUBE PARK“ koja je prethodila simpozijumu.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann