Skip to main content

Пригодном свечаношћу уз пратеће програме и у присуству бројних гостију из земље и иностранства, у Доњем Милановцу је обележено пола века од проглашења Националног парка Ђердап. Била је ово прилика да се присутни подсете на бројне вредности и јединствене одлике највећег националног парка у Србији, активности управљача, ЈП „Национални парк Ђердап“ Доњи Милановац усмерене на заштиту, очување, унапређење и промоцију подручја, сарадњу са Министарством заштите животне средине и улагањима ресорног министарства у даље унапређење стања животне средине у Србији о чему су говорили в.д. директора ЈП „Национални парк Ђердап“ и државни секретар Министарства заштите животне средине Сара Павков.

в.д. директора ЈП „Национални парк Ђердап“ Саша Јаношевић
Државни секретар Министарства заштите животне средине Сара Павков

У години јубилеја ЈП „Национални парк Ђердап“ Доњи Милановац објавиће, како се планира, три монографија и прва од њих – Фотомонографија „У краљевству риса Ристе“ представљена је на овој свечаности. О њој је говорио Предраг Костин, један од тројице фотографа чије фотографије су заступљене у овом монографском издању. Свечаност је завршена уручењем захвалница за допринос у заштити, унапређењу и афирмацији Националног парка Ђердап институцијама, образовним установама, локалним самоуправама и пословним сарадницима.

Промоција фотомонографије „У краљевству риса Ристе“ аутора Предрага Костина

Поводом обележавања јубилеја у Центру за посетиоце Националног парка Ђердап у Доњем Милановцу постављене су две изложбе – уљаних пастела „Уметност дивљине“ Љубише Мицка Мариновића, дипл. инжењера шумарства из Неготина и „У царству угрожених водених змајева“ посвећена подунавском мрмољку (Triturus dobrogicus) који представља угрожену врсту мрмољка, ендемичну за слив реке Дунав.

Изложба уљаних пастела „Уметност дивљине“ Љубише Мицка Мариновића
Изложбена поставка „У царству угрожених водених змајева“ посвећена подунавском мрмољку (Triturus dobrogicus)