Skip to main content

Ministarstvo zaštite životne sredine u saradnji sa JP „Nacionalni park Taraˮ organizovalo je na Tari deseti po redu seminar za upravljače zaštićenih područja od 25. do 26. oktobra 2021.godine pod nazivom „Jačanje uloge zainteresovanih strana u programiranju zaštićenih područja i sprovođenje zakonodavnog okvira“.
Od oko 150 učesnika, pored predstavnika Ministarstva, učestvovali su i predstavnici Zavoda za zaštitu prirode, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, kao i upravljači 92 zaštićena područja među kojima je i ,,JP Nacionalni park Đerdap“.
Pozdravni govor održao je direktor NP Tara a državni sekretar Dujanović istakao doprinos Ministarstva u ovoj godini kako bi se omogućila bolja zaštita prirodnih dobara i daje usvojen novi Zakon o zaštiti prirode, čime je napravljen veliki korak za ovu oblast.

Rad na seminaru organizovan kroz 3 Panela:
Panel 1 Angažovanje privatnog sektora radi smanjenja rizika i pritisaka na vrednosti zaštićenih područja kroz naknade za zaštićena područja
Panel 2 Čuvarska služba i upravljanje zaštićenim područjima
Panel 3 Najbolje prakse uključivanja zainteresovanih strana u programiranje Zaštićenih područja
Predstavnici JP ,, NP Đerdap“ učestvovali su u diskusiji na date teme i učesnicima preneli iskustva kao Upravljača najvećeg NP i jedinog geoparka u Srbiji.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann