Skip to main content

Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije zajedno sa Austrijskom agencijom za zaštitu životne sredine koja je vodeći partner organizovala je u Beogradu međunarodnu konferenciju povodom početka realizacije projekta Dunavski biseri (TransDanube.Pearls ) – Mreža za održivi transport duž Dunava. Projekat se realizuje u okviru Dunavskog programa, finansira ga Evropska unija i u njemu učestvuje 15 organizacija iz 9 zemalja.

S obzirom da je region Dunava jedna od najperspektivnijih turističkih destinacija Evrope, a da se većina putovanja u regionu Dunava obavlja automobilima, što ima negativan uticaj na životnu sredinu i stanovništvo, projekat Dunavski biseri ima za cilj da uspostavi održivi transport u turizmu duž Dunava kroz izgradnju mreže održivog transporta. Centralni element projekta je uspostavljanje mreže destinacija „Biseri Dunava“ posvećenih održivom transportu za turiste i stanovnike duž Dunava koje podržavaju transnacionalnu saradnju između različitih aktera iz saobraćaja i turizma. Razvoj zajedničkih transnacionalnih standarda i organizacionih struktura obezbediće nastavak rada ove mreže i po završetku projekta. Projekat će raditi na razvoju usluga održivog transporta i poboljšanju kombinacije različitih transportnih sredstava unutar i između destinacija, dok će osnivanje regionalnih centara i formiranje informacionih platformi za transport doprineti većem korišćenju održivih transportnih sredstava u regionu Dunava. Osim održivog transporta, projekat sadrži apsekt zaštite životne sredine i turizma odnosno razvijanja dunavskog regiona kroz integraciju društvenih i ekonomskih aspekata.

Kako se to čulo na inicijalnoj konferenciji kojoj su prisustvovali i predstavnici JP „Nacionalni park Đerdap“, projekat je važan za Srbiju, jer će između ostalog biti izrađena prethodna studija opravdanosti za izgradnju sistema za rentiranje bicikala i/ili e-bicikala u oblasti Đerdapa „Iron gate“, biće od pomoći za bolje sistematizovanje i veću dostupnost saobraćajnih informacija, a kroz projekat biće odabrana i destinacija kojoj će se pomoći da postane „Biser Dunava“ i koja će biti uključena u Evropski turistički proizvod „Biseri Dunava“.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann