Skip to main content

Vaspitači i direktorka vrtića ,,Marija Munćan“ iz Majdanpeka, predstavnici WWF-a i predstavnici JP ,,NP Đerdap“ su u prostorijama Javnog preduzeća ,, Nacionalni park Đerdap“, 19.oktobra 2021. godine održali radionicu i predavanje na temu ,, Pčele više- od meda“.

Cilj saradnje je da se učesnici upoznaju sa značajem pčela. Predavanje „Pčele više od meda “ omogućilo je učesnicima da čuju koje su razlike u načinu života između slobodnoživećih i gajenih medonosnih pčela. Posebna pažnja tokom predavanja posvetićena je savetima o tome kako da se bavimo pčelarstvom, a da ne ugrozimo okolni živi svet. Razmenjivana su znanja o tome na koji način možemo da pomognemo i drugim vrstama pčela i podstaknemo biodiverzitet. Razmatrano je i zbog čega ne možemo da se oslonimo samo na jednu vrstu pčele, koliko god ona bila važan i vredan oprašivač.

„Cilj saradnje je da se učesnici upoznaju sa značajem pčela. Predavanje „Pčele više od meda “ omogućilo je učesnicima da čuju koje su razlike u načinu života između slobodnoživećih i gajenih medonosnih pčela. Posebna pažnja tokom predavanja posvetićena je savetima o tome kako da se bavimo pčelarstvom, a da ne ugrozimo okolni živi svet. Razmenjivana su znanja o tome na koji način možemo da pomognemo i drugim vrstama pčela i podstaknemo biodiverzitet. Razmatrano je i zbog čega ne možemo da se oslonimo samo na jednu vrstu pčele, koliko god ona bila važan i vredan oprašivač

Hotele za insekte najčešće koriste baštovani, ljubitelji prirode , čak i entomolozi( biolozi koji proučavaju insekte) u cilju što boljeg oprašivanja biljaka. Kako je u gradovima sve manje mesta gde korisni insekti mogu da prežive zimu, hotel za insekte je važan kao mesto gde insekti mogu da prezime.
Ovo predavanje je osmišljeno je tako da podstakne razmenu mišljenja i iskustava među učesnicima, a sve u cilju zajedničkog pronalaženja odgovora.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann