Skip to main content

Рад Паркова Динарида у које су укључена заштићена подручја земаља ширег подручја Западног Балкана, као и кључни резултати постигнути у оквиру пројекта „За природу и људе II“ представљени су на тематском састанку у Европском парламенту у Бриселу . Заштићена подручја Србије на овом скупу представљали су директори ЈП „Национални парк Ђердап“ Саша Јаношевић и ЈП „Национални парк Тара“ Драгић Караклић.

Домаћин представницима заштићених подручја из земаља региона који су чланови мреже Паркови Динарида, организација цивилног друштва и експертима из области заштите природе био је европски посланик из редова социјалиста и демократа (S&D) Матјеж Немец.

Европски парламентарац је у свом уводном говору Паркове Динарида истакао као пример за постојеће и настајуће међународне платформе чији је примарни циљ заштита природе.

„Идеја о Парковима Динарида заживела је на ширем европском простору као пример изузетне организације кроз коју се испуњавају захтевни и конкретни циљеви очувања природе, а драгоцено знање о овим просторима преноси на млађе генерације.“ – казао је Матјаж Немец, похваливши напоре организатора да пројекат представе што ширем кругу људи широм ЕУ, што је по оцени Немеца кључно, „у разбијању предрасуда да су природа и њене даности условљене националним или другим границе“.

Према речима Матјажа Немеца акције, пројекти и платформе као што су Паркови Динариди, руше тезе „ да можемо природне ресурсе ставити у неке политичке или друштвене оквире“.

„ Имамо одговорност која је испред свих права. Наша прва одговорност је да чувамо ове просторе, а не да их поседујемо, а ако ико, наши потомци имају право да за њих очувају сав биодиверзитет и сву лепоту коју паркови Динарида нуде“. – казао је посланик у европском парламенту Матјаж Немец, истовремено изразивши очекивање да ће пројекат Паркови Динарида „наставити да јача одговорност доносилаца одлука и промовише мере праведне расподеле погодности које нуде заштићена подручја“.

Тематском састанку у Европском парламенту поред представника заштићених подручја Србије, присуствовали су и представници заштићених подручја из Црне Горе, Северна Македоније, Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине и Републике Српске.