Skip to main content

Rad Parkova Dinarida u koje su uključena zaštićena područja zemalja šireg područja Zapadnog Balkana, kao i ključni rezultati postignuti u okviru projekta „Za prirodu i ljude II“ predstavljeni su na tematskom sastanku u Evropskom parlamentu u Briselu . Zaštićena područja Srbije na ovom skupu predstavljali su direktori JP „Nacionalni park Đerdap“ Saša Janošević i JP „Nacionalni park Tara“ Dragić Karaklić.

Domaćin predstavnicima zaštićenih područja iz zemalja regiona koji su članovi mreže Parkovi Dinarida, organizacija civilnog društva i ekspertima iz oblasti zaštite prirode bio je evropski poslanik iz redova socijalista i demokrata (S&D) Matjež Nemec.

Evropski parlamentarac je u svom uvodnom govoru Parkove Dinarida istakao kao primer za postojeće i nastajuće međunarodne platforme čiji je primarni cilj zaštita prirode.

„Ideja o Parkovima Dinarida zaživela je na širem evropskom prostoru kao primer izuzetne organizacije kroz koju se ispunjavaju zahtevni i konkretni ciljevi očuvanja prirode, a dragoceno znanje o ovim prostorima prenosi na mlađe generacije.“ – kazao je Matjaž Nemec, pohvalivši napore organizatora da projekat predstave što širem krugu ljudi širom EU, što je po oceni Nemeca ključno, „u razbijanju predrasuda da su priroda i njene danosti uslovljene nacionalnim ili drugim granice“.

Prema rečima Matjaža Nemeca akcije, projekti i platforme kao što su Parkovi Dinaridi, ruše teze „ da možemo prirodne resurse staviti u neke političke ili društvene okvire“.

„ Imamo odgovornost koja je ispred svih prava. Naša prva odgovornost je da čuvamo ove prostore, a ne da ih posedujemo, a ako iko, naši potomci imaju pravo da za njih očuvaju sav biodiverzitet i svu lepotu koju parkovi Dinarida nude“. – kazao je poslanik u evropskom parlamentu Matjaž Nemec, istovremeno izrazivši očekivanje da će projekat Parkovi Dinarida „nastaviti da jača odgovornost donosilaca odluka i promoviše mere pravedne raspodele pogodnosti koje nude zaštićena područja“.

Tematskom sastanku u Evropskom parlamentu pored predstavnika zaštićenih područja Srbije, prisustvovali su i predstavnici zaštićenih područja iz Crne Gore, Severna Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann