Skip to main content

U petak i subotu, 13. i 14. decembra 2019. godine, na osnovu projekta Danube GeoTour u okviru Interreg Danube Transnational Programme-a, delegacija Hateg UNESCO Global Geopark-a iz Rumunije posetila je JP „Nacionalni park Đerdap“ odnosno budući „Geopark Đerdap“. Predstavnici parka su srdačno dočekali goste i tokom njihove posete osim pružanja osnovnih informacija o „Nacionalnom parku Đerdap“ i budućem „Geoparku Đerdap“ prikazali im i nedavno otvoreni „Centar za posetioce“ u okviru Upravne zgrade parka.

Narednog dana, predstavnici parka su zajedno sa gostima posetili „Centar za posetioce“ u okviru Revirnog centra JP „Nacionalni park Đerdap“ u Tekiji. Nakon toga obišli su više lokacija od izuzetnog geološkog značaja, posetili areheološko nalazište „Lapenski Vir“ i muzej u okviru nalazišta uz veliku ljubaznost domaćina muzeja. Na kraju je posećena srednjevekovna tvrđava „Golubački grad“ i izložbena postavka u okviru tvrđave. Velikom ljubaznošću G-đe Iskre Maksimović, direktorke muzeja, gostima rumunskog geoparka obezbeđen je profesionalni vodič sa interpretacijom na rumunskom jeziku.

Tokom posete predstavnika Hateg UNESCO Global Geopark-a iz Rumunije dogovorena je buduća saradnja kao i realizacija zajedničkih projekata kako sa JP „Nacionalni park Đerdap“ tako i sa budućim „Geoparkom Đerdap“.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann