Skip to main content

Tokom 209. zasedanja Izvršnog odbora Uneska, održanom od 29. juna do 10. jula, odobrena je nominacija Geoparka Đerdap, koji se priključio Svetskoj i Evropskoj mreži geoparkova.

Prvi geopark u Srbiji pokriva teritoriju od 1330 km2, uključujući područje Nacionalnog parka Đerdap i drugih zaštićenih područja nacionalnog i lokalnog značaja. Prostire se na delovima teritorija četiri opštine: Golubac, Majdanpek, Kladovo i Negotin. Geopark Đerdap karakteriše izuzetno geološko, kao i ostalo prirodno i kulturno-istorijsko nasleđe.

Aktivnosti u geoparku su usmerene na upoznavanje šire javnosti o brojnim prirodnim i kulturnim vrednostima područja Đerdapa, kao i na razvoj turizma sa ciljem da se poboljša socijalni status lokalnog stanovništva, podstakne održivi ekonomski razvoj i unapredi zaštita prirodne i kulturne baštine.

Geopark Đerdap je postao član Svetske mreže geoparkova, koju sačinjava 161 geopark iz 44 države sveta, kao i Evropske mreže geoparkova koja obuhvata 81 geopark iz 26 država Evrope.

O novim geoparkovima saznajte na sledećoj adresi: https://en.unesco.org/news/geopark-2020.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann