Skip to main content

Након двоипомесечног опоравка у ЗОО врту Бор, после повређивања на Ђердапској магистрали, јединка риса враћена је у природно станиште, Национални парк Ђердап.

Мужјак риса је уз дозволу Министарства заштите животне средине у сарадњи са Биолошким факултетом Универзитета у Београду маркиран и обележен ГПС огрлицом помоћу којег ће се детаљно пратити његово кретање у оквиру граница његовог природног станишта. Враћању риса Ристе, у међувремену је добио име, присуствовали су Сара Павков државна секретарка и представници Министарства заштите животне средине, професор др Душко Ћировић са Биолошког факултета, представници Завода за заштиту природе Србије, ЗОО врта Бор и ЈП „Национални парк Ђердап“.

Уз оцену да је дан када је у природно станиште враћен опорављени рис посебан дан за ресорно министарство, Национални парк „Ђердап“ и заштиту природе Србије, државна секретарка Министарства заштите животне средине Сара Павков, захвалила је свима који су били укључени у збрињавање и опоравак јединке риса која је половином новембра повређена на Ђердапској магистрали.

Ово је једна од најважнијих врста поред наравно много других животињских и биљних врста које одликују Национални парк Ђердап и само ова јединка представља два одсто популације риса коју имамо уопште на трериторији Србије. И без обзира што некоме може да изгледа да једна јединка која се враћа у станиште није много, верујте ми да јесте нагласила је државна секретарка Павков.

Аутор фотографија: Предраг Костин

Она је овом приликом подсетила да Министарство заштите животне средине од 2020. сваке године повећава средства за субвенционисање заштићених подручја. Узевђзи за пример Национални парк Ђердап, навела је да је 2020. године за ово заштићено подручје било опредељено 14 милиона динара, а да је 2022. године то било преко 17 милиона динара.

-Очекујемо још веће повећање за 2023.  годину – казала је Сара Павков и захвалила в.д. директору ЈП „Национални парк Ђердап“ Саши Јаношевићу који, како је рекла „са својим тимом улаже озбиљан труд како би ово наше заштићено подручје  било понос не само у Србији него и у ширем подручју како би могли да се поносимо да имамо и више него довољно знања и стручности.

И в.д. директора ЈП „Национални парк Ђердап“ Саша  Јаношевић каже да је дан када је рис враћен у природно станиште након успешног опоравка, врло важан дан и за Национални парк Ђердап и за ресорно министарство. 

-Важно је рећи да Влада Републике Србије  све више средстава издваја за заштићена подручја о чему сведочи податак да је 2020. из буџета Србије за Министарство заштите средине било опредељено 2,7 милијарди динара, а данас, 2023. је то 18 милијарди, значи повећање од преко 260 одсто – истакао је Јаношевић, захваљујући се Министарству заштите животне средине, Биолошком факултету и професору Ћировићу, борском ЗОО врту који је највише бринуо о рису.

Према речима професора Биолошког факултета, др Душка Ћировића спасена је вредна јединка и враћена у станиште.

-Ово је адултни мужјак,  фебруар је и сви знамо шта мачке раде у фебруару, па се надамо  да ће себи наћи партнерку и оставити нам потомство. Не само што смо га вратили, него смо и омогућили опоравак ове код нас угрожене врсте крупних сисара. Ми немамо пуно рисева, наша експертска процена је од 40 до 60 једински и заиста је веома важно што смо успели да ову јединку опоравимо и  вратимо у природу – казао је др Ћировић. 

Нагласио је да први пут имамо једног риса обележеног GPS огрлицом, уз подсећање да је 2001. године такође у Националном парку Ђердап један рис био обележен  радиоодашиљачем.

-Надамо се да ће рис Риста да нам шаље информације о свом кретању наредних годину дана. Иимаћемо пуну контролу над њим у случају да нешто крене лоше, моћи ћемо да интервенишемо. Очекујемо да нам пошаље негде око 2,5 хиљаде података о свом кретању и да те податке искористимо не само за његову заштиту него и за будуће конзервационе мере у циљу опоравка популације риса у Србији – сматра др Ћировић.

Пегави лепотан, како је то рекао Владан Бједов из Завода за заштиту природе Србије, започео је свој други живот и пружиће вредне податке који ће допринети даљој заштити врста и станишта.

– Добро је да нешто вратимо природи и да вратимо у природу, али је такође једнако важно да имамо где да вратимо. Зато је важно очување станишта попут ових вредних подручја као што је НП Ђердап и читаво шире подручје око њега које представља изузетно погподно станиште не само за риса већ за читав низ врло интересантних врста. Наш је задатак да њихове конзервационе статусе сачувамо и свакако унапредимо у наредном периоду – оцењује Владан Бједов.