Skip to main content

Nakon dvoipomesečnog oporavka u ZOO vrtu Bor, posle povređivanja na Đerdapskoj magistrali, jedinka risa vraćena je u prirodno stanište, Nacionalni park Đerdap.

Mužjak risa je uz dozvolu Ministarstva zaštite životne sredine u saradnji sa Biološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu markiran i obeležen GPS ogrlicom pomoću kojeg će se detaljno pratiti njegovo kretanje u okviru granica njegovog prirodnog staništa. Vraćanju risa Riste, u međuvremenu je dobio ime, prisustvovali su Sara Pavkov državna sekretarka i predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine, profesor dr Duško Ćirović sa Biološkog fakulteta, predstavnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije, ZOO vrta Bor i JP „Nacionalni park Đerdap“.

Uz ocenu da je dan kada je u prirodno stanište vraćen oporavljeni ris poseban dan za resorno ministarstvo, Nacionalni park „Đerdap“ i zaštitu prirode Srbije, državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sara Pavkov, zahvalila je svima koji su bili uključeni u zbrinjavanje i oporavak jedinke risa koja je polovinom novembra povređena na Đerdapskoj magistrali.

Ovo je jedna od najvažnijih vrsta pored naravno mnogo drugih životinjskih i biljnih vrsta koje odlikuju Nacionalni park Đerdap i samo ova jedinka predstavlja dva odsto populacije risa koju imamo uopšte na treritoriji Srbije. I bez obzira što nekome može da izgleda da jedna jedinka koja se vraća u stanište nije mnogo, verujte mi da jeste naglasila je državna sekretarka Pavkov.

Autor fotografija: Predrag Kostin

Ona je ovom prilikom podsetila da Ministarstvo zaštite životne sredine od 2020. svake godine povećava sredstva za subvencionisanje zaštićenih područja. Uzevđzi za primer Nacionalni park Đerdap, navela je da je 2020. godine za ovo zaštićeno područje bilo opredeljeno 14 miliona dinara, a da je 2022. godine to bilo preko 17 miliona dinara.

-Očekujemo još veće povećanje za 2023.  godinu – kazala je Sara Pavkov i zahvalila v.d. direktoru JP „Nacionalni park Đerdap“ Saši Janoševiću koji, kako je rekla „sa svojim timom ulaže ozbiljan trud kako bi ovo naše zaštićeno područje  bilo ponos ne samo u Srbiji nego i u širem području kako bi mogli da se ponosimo da imamo i više nego dovoljno znanja i stručnosti.

I v.d. direktora JP „Nacionalni park Đerdap“ Saša  Janošević kaže da je dan kada je ris vraćen u prirodno stanište nakon uspešnog oporavka, vrlo važan dan i za Nacionalni park Đerdap i za resorno ministarstvo. 

-Važno je reći da Vlada Republike Srbije  sve više sredstava izdvaja za zaštićena područja o čemu svedoči podatak da je 2020. iz budžeta Srbije za Ministarstvo zaštite sredine bilo opredeljeno 2,7 milijardi dinara, a danas, 2023. je to 18 milijardi, znači povećanje od preko 260 odsto – istakao je Janošević, zahvaljujući se Ministarstvu zaštite životne sredine, Biološkom fakultetu i profesoru Ćiroviću, borskom ZOO vrtu koji je najviše brinuo o risu.

Prema rečima profesora Biološkog fakulteta, dr Duška Ćirovića spasena je vredna jedinka i vraćena u stanište.

-Ovo je adultni mužjak,  februar je i svi znamo šta mačke rade u februaru, pa se nadamo  da će sebi naći partnerku i ostaviti nam potomstvo. Ne samo što smo ga vratili, nego smo i omogućili oporavak ove kod nas ugrožene vrste krupnih sisara. Mi nemamo puno riseva, naša ekspertska procena je od 40 do 60 jedinski i zaista je veoma važno što smo uspeli da ovu jedinku oporavimo i  vratimo u prirodu – kazao je dr Ćirović. 

Naglasio je da prvi put imamo jednog risa obeleženog GPS ogrlicom, uz podsećanje da je 2001. godine takođe u Nacionalnom parku Đerdap jedan ris bio obeležen  radioodašiljačem.

-Nadamo se da će ris Rista da nam šalje informacije o svom kretanju narednih godinu dana. Iimaćemo punu kontrolu nad njim u slučaju da nešto krene loše, moći ćemo da intervenišemo. Očekujemo da nam pošalje negde oko 2,5 hiljade podataka o svom kretanju i da te podatke iskoristimo ne samo za njegovu zaštitu nego i za buduće konzervacione mere u cilju oporavka populacije risa u Srbiji – smatra dr Ćirović.

Pegavi lepotan, kako je to rekao Vladan Bjedov iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije, započeo je svoj drugi život i pružiće vredne podatke koji će doprineti daljoj zaštiti vrsta i staništa.

– Dobro je da nešto vratimo prirodi i da vratimo u prirodu, ali je takođe jednako važno da imamo gde da vratimo. Zato je važno očuvanje staništa poput ovih vrednih područja kao što je NP Đerdap i čitavo šire područje oko njega koje predstavlja izuzetno pogpodno stanište ne samo za risa već za čitav niz vrlo interesantnih vrsta. Naš je zadatak da njihove konzervacione statuse sačuvamo i svakako unapredimo u narednom periodu – ocenjuje Vladan Bjedov.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann