Skip to main content

У Београду је од 11. до 13. октобра 2023. године одржан Седми састанак Конференције чланица Карпатске конвенције, на коме је Република Србија преузела трогодишње председавање овом регионалном иницијативом. Конференција је организована у партнерству са Програмом уједињених нација за животну средину (УНЕП) и Секретаријатом Карпатске конвенције. Током конференције министарка заштите животне средине Ирена Вујовић и министар животне средине, вода и шума Румуније, Мирчео Фишет, потписали су писмо о одређивању прекограничног Рамсарског подручја које обухвата Гвоздена врата у Румунији и Ђердап у Србији, на основу којег ће Србија и Румунија заједнички управљати овим прекограничним влажним подручјем. Представници ЈП „Национални парк Ђердап“ су, учествујући на Конференцији, првог дана, у оквиру догађаја предвиђеног агендом под називом „Carpathian Expo“, представили своје активности кроз штампане и видео материјале. Последњег дана Конференције, ЈП „Национални парк Ђердап“ је као домаћин учесницима на излету представило природне и културне знаменитости Ђердапске клисуре.

Иначе, Оквирну конвенцију о заштити и одрживом развоју Kарпата потписало је 2003. године седам земаља Kарпатског региона – Украјина, Пољска, Румунија, Словачка, Мађарска, Чешка и Србија. Kарпатски процес, иако формално субрегионалног карактера, инициран је и вођен од стране Уједињених нација, Европске уније и најзначајнијих међународних организација у области заштите животне средине и заштите природе (UNEP, WWF) и чини саставни део интеграционих процеса у Европи у домену заштите животне средине, заштити и одрживом развоју природних и других ресурса региона. Kарпатски регион у Србији простире се на подручју Националног парка Ђердап и јужније својом ободном зоном до планина Озрен и Девица.

Извор фотографија: Facebook страница Carpathian Convention и интернет презентација као и  Инстаграм страница Министарства заштите животне средине.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann