Skip to main content

Скуп „Влажна станишта за нашу будућност“ и програм посматрања птица на локалитету „Мала Врбица“

У Кладову је 05. фебруара 2016. године у просторијама Дома културе одржан скуп „Влажна станишта за нашу будућност“ и програм посматрања птица на локалитету „Мала Врбица“, као део светске иницијативе обележавања Дана заштите влажних подручја. Програм обележавања Светског дана влажних подручја реализовали су Министарство пољопривреде и заштите животне средине, Завод за заштиту природе Србије, Покрајински завод за заштиту природе, ЈП „Национални парк Ђердап“, и као домаћини, Општина Кладово, Туристичка организација Кладово и Бибилотека „Центар за културу“ у Кладову.

У раду скупа учествовали су представници управљача заштићених природних добара, јавних предузећа „Србијашуме“ и „Војводинашуме“, специјалних резервата природе „Засавица“ и „Краљевац“, Споменика природе „Ресавска пећина“, Градског секретаријата за заштиту животне средине града Београда, регионалних туристичких организација, локалних самоуправа, школа, установа културе и медија. Гости из Румуније, из градског музеја Тур Северина, својим доласком омогућили су да догађај има међународни и прекогранични карактер.

Скуп „Влажна станишта за нашу будућност“ отворио је др Драган Будујкић, председник општине Кладово, који је говорио о значају природних вредности у контексту могућности које пружају за реализацију развојних програма локалних заједница. У поздравној речи др Милија Булатовић, начелник Одељења за геодиверзитет Завода за заштиту природе Србије указао је на активности у заштити влажних подручја у оквиру система заштићених подручја и кроз међународне програме заштите природне баштине, као што су упис на Листу међународно значајних влажних подручја, резервата биосфере и Natura 2000 станишта. Активности Националног парка „Ђердап“, кроз програм управљања на плану добијања међународног статуса заштите и развоја програма посета на простору Парка, представио је мр Ненад Радаковић, помоћник директора ЈП „НП Ђердап“. У уводном обраћању скупу директорка Туристичке организације Кладово, Невенка Болдорац указала је на потребу подршке локалне самоуправе и стручних институција, како би локалитети који се одликују природним вредностима били уређени за посете постављањем информативно-образовних табли, стаза, путоказа и других неопходних елемената за упознавање биодиверзитета.

Како влажна подручја могу допринети одрживом развоју локалних заједница, представио је мр Никола Стојнић, помоћник директора Покрајинског завода за заштиту природе кроз презентацију „Економско вредновање екосистемских услуга Специјалног резервата природе „Ковиљско-петроварадински рит“. Презентацију „Номинација подручја Ђердапа за упис на Листу међународно значајних влажних станишта“ одржали су Јелена Дучић из Министарства пољопривреде и заштите животне средине и мр Растко Ајтић, стручни сарадник Завода за заштиту природе Србије, који су овом приликом дали приказ испуњености критеријума простора Ђердапа за једанесто Рамсарско подручје у Србији.

Природне вредности окружења Кладова, које га сврставају међу међународно значајна подручја за птице и центре европског биодиверзитета, на примеру локалитета Мала Врбица и Кладовска пешчара презентовали су стручни сарадници Завода Братислав Грубач и мр Верица Стојановић. Овом приликом Братислав Грубач је истакао да је Мала Врбица станиште 140 регистрованих врста птица, од којих су 80 гнездарице, као и да је већина ових птица од значаја за заштиту на националном и међународном нивоу, као што су, на пример, велика мешовита колонија малих вранаца и чапљи (мала бела чапља, гак, жута и сива чапља), патка њорка, колоније белобрке и обичне чигре, колоније пчеларице, белорепан и многе друге. Као главне вредности подручја Кладовске пешчаре мр Верица Стојановић навела је 63 врсте биљака, од којих је 15 врста заштићено, а 4 су описане у Црвеној књизи флоре Србије као крајње угрожене, међу којима је и Пешчарски каранфил који се може наћи само на Кладовској пешчари и нигде више у Србији.

Након представљања природних вредности у непосредном окружењу Кладова, за учеснике скупа организован је обилазак Кладовске пешчаре и Мале Врбице у циљу посматрања птица и демонстрације могућности за укључивање ове активности у локалну туристичку понуду.

Учесници програма обележавања Светског дана влажних подручја у Србији послали су поруку јавности о значају заштите влажних подручја и иницијатива које захтевају тешњу сарадњу представника локалних самоуправа, невладиног сектора и стручних институција по питању њиховог усмеравања ка одрживом развоју.

Презентације одржане на скупу „Влажна станишта за нашу будућност“ је могуће преузети са сајта Завода.

1. Рамсарска подручја у Србији

2. Економско вредновање екосистемских услуга Специјалног резервата природе „Ковиљско-петроварадински рит“ (мр Никола Стојнић, Покрајински завод за заштиту природе)

3. Номинација подручја „Ђердап“ за упис на Листу међународно значајних влажних подручја (Јелена Дучић, Министарство пољопривреде и заштите животне средине и мр Растко Ајтић, Завод за заштиту природе Србије)

4. Мала Врбица – значајно подручје за птице (Братислав Грубач, Завод за заштиту природе Србије)

5. Кладовска пешчара (мр Верица Стојановић, Завод за заштиту природе Србије)

Како је протекло обележавање Светског дан влажних продручја можете видети на фотографијама Марије Катић у прилогу и видео материјалу ТВ Кладова на линковима:

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann