Skip to main content

Skup „Vlažna staništa za našu budućnost“ i program posmatranja ptica na lokalitetu „Mala Vrbica“

U Kladovu je 05. februara 2016. godine u prostorijama Doma kulture održan skup „Vlažna staništa za našu budućnost“ i program posmatranja ptica na lokalitetu „Mala Vrbica“, kao deo svetske inicijative obeležavanja Dana zaštite vlažnih područja. Program obeležavanja Svetskog dana vlažnih područja realizovali su Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Zavod za zaštitu prirode Srbije, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, JP „Nacionalni park Đerdap“, i kao domaćini, Opština Kladovo, Turistička organizacija Kladovo i Bibiloteka „Centar za kulturu“ u Kladovu.

U radu skupa učestvovali su predstavnici upravljača zaštićenih prirodnih dobara, javnih preduzeća „Srbijašume“ i „Vojvodinašume“, specijalnih rezervata prirode „Zasavica“ i „Kraljevac“, Spomenika prirode „Resavska pećina“, Gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda, regionalnih turističkih organizacija, lokalnih samouprava, škola, ustanova kulture i medija. Gosti iz Rumunije, iz gradskog muzeja Tur Severina, svojim dolaskom omogućili su da događaj ima međunarodni i prekogranični karakter.

Skup „Vlažna staništa za našu budućnost“ otvorio je dr Dragan Budujkić, predsednik opštine Kladovo, koji je govorio o značaju prirodnih vrednosti u kontekstu mogućnosti koje pružaju za realizaciju razvojnih programa lokalnih zajednica. U pozdravnoj reči dr Milija Bulatović, načelnik Odeljenja za geodiverzitet Zavoda za zaštitu prirode Srbije ukazao je na aktivnosti u zaštiti vlažnih područja u okviru sistema zaštićenih područja i kroz međunarodne programe zaštite prirodne baštine, kao što su upis na Listu međunarodno značajnih vlažnih područja, rezervata biosfere i Natura 2000 staništa. Aktivnosti Nacionalnog parka „Đerdap“, kroz program upravljanja na planu dobijanja međunarodnog statusa zaštite i razvoja programa poseta na prostoru Parka, predstavio je mr Nenad Radaković, pomoćnik direktora JP „NP Đerdap“. U uvodnom obraćanju skupu direktorka Turističke organizacije Kladovo, Nevenka Boldorac ukazala je na potrebu podrške lokalne samouprave i stručnih institucija, kako bi lokaliteti koji se odlikuju prirodnim vrednostima bili uređeni za posete postavljanjem informativno-obrazovnih tabli, staza, putokaza i drugih neophodnih elemenata za upoznavanje biodiverziteta.

Kako vlažna područja mogu doprineti održivom razvoju lokalnih zajednica, predstavio je mr Nikola Stojnić, pomoćnik direktora Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode kroz prezentaciju „Ekonomsko vrednovanje ekosistemskih usluga Specijalnog rezervata prirode „Koviljsko-petrovaradinski rit“. Prezentaciju „Nominacija područja Đerdapa za upis na Listu međunarodno značajnih vlažnih staništa“ održali su Jelena Dučić iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i mr Rastko Ajtić, stručni saradnik Zavoda za zaštitu prirode Srbije, koji su ovom prilikom dali prikaz ispunjenosti kriterijuma prostora Đerdapa za jedanesto Ramsarsko područje u Srbiji.

Prirodne vrednosti okruženja Kladova, koje ga svrstavaju među međunarodno značajna područja za ptice i centre evropskog biodiverziteta, na primeru lokaliteta Mala Vrbica i Kladovska peščara prezentovali su stručni saradnici Zavoda Bratislav Grubač i mr Verica Stojanović. Ovom prilikom Bratislav Grubač je istakao da je Mala Vrbica stanište 140 registrovanih vrsta ptica, od kojih su 80 gnezdarice, kao i da je većina ovih ptica od značaja za zaštitu na nacionalnom i međunarodnom nivou, kao što su, na primer, velika mešovita kolonija malih vranaca i čaplji (mala bela čaplja, gak, žuta i siva čaplja), patka njorka, kolonije belobrke i obične čigre, kolonije pčelarice, belorepan i mnoge druge. Kao glavne vrednosti područja Kladovske peščare mr Verica Stojanović navela je 63 vrste biljaka, od kojih je 15 vrsta zaštićeno, a 4 su opisane u Crvenoj knjizi flore Srbije kao krajnje ugrožene, među kojima je i Peščarski karanfil koji se može naći samo na Kladovskoj peščari i nigde više u Srbiji.

Nakon predstavljanja prirodnih vrednosti u neposrednom okruženju Kladova, za učesnike skupa organizovan je obilazak Kladovske peščare i Male Vrbice u cilju posmatranja ptica i demonstracije mogućnosti za uključivanje ove aktivnosti u lokalnu turističku ponudu.

Učesnici programa obeležavanja Svetskog dana vlažnih područja u Srbiji poslali su poruku javnosti o značaju zaštite vlažnih područja i inicijativa koje zahtevaju tešnju saradnju predstavnika lokalnih samouprava, nevladinog sektora i stručnih institucija po pitanju njihovog usmeravanja ka održivom razvoju.

Prezentacije održane na skupu „Vlažna staništa za našu budućnost“ je moguće preuzeti sa sajta Zavoda.

1. Ramsarska područja u Srbiji

2. Ekonomsko vrednovanje ekosistemskih usluga Specijalnog rezervata prirode „Koviljsko-petrovaradinski rit“ (mr Nikola Stojnić, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode)

3. Nominacija područja „Đerdap“ za upis na Listu međunarodno značajnih vlažnih područja (Jelena Dučić, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i mr Rastko Ajtić, Zavod za zaštitu prirode Srbije)

4. Mala Vrbica – značajno područje za ptice (Bratislav Grubač, Zavod za zaštitu prirode Srbije)

5. Kladovska peščara (mr Verica Stojanović, Zavod za zaštitu prirode Srbije)

Kako je proteklo obeležavanje Svetskog dan vlažnih prodručja možete videti na fotografijama Marije Katić u prilogu i video materijalu TV Kladova na linkovima:

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann