Skip to main content

У понедељак 10. фебруара 2020. године, Министарство заштите животне средине је у сарадњи са Националним парком Ђердап вратило у природу jедну дугорепу сову (Strix uralensis) након успешне рехабилитације у Зоолошком врту града Београда.

Ову дугорепу сову коју је највероватније повредило моторно возило, ошамућену и онеспособљену за лет пронашли су мештани Штубика. Завод за заштиту природе Србије је повређену птицу збринуо у Зоолошком врту града Београда, где је јој је након ветеринарског прегледа пружена стручна нега наредних дванаест дана. Током рехабилитације птица је узимала храну активно и пре враћања у природу утврђено је да је летно способна и у доброј кондицији.

Одмах након приспећа у Национални парк Ђердап, дугорепу сову су у природно станиште пустили представник Групе за спровођење CITES Конвенције Министарства заштите животне средине, чувар природе и биолог Националног парка Ђердап и орнитолог Природњачког музеја у Београду.

Све птице грабљивице су заштићене националним прописима Републике Србије и међународним уговорима попут Конвенције о међународном промету угроженим врстама дивље фауне и флоре (CITES Конвенција). Дугорепа сова, такође позната и као уралска сова, налази се у категорији строго заштићених врста. Ова ноћна птица грабљивица је  становник очуваних букових и буково-јелових шума у планинским пределима, и веома је ретка на територији Републике Србије са свега око 100 гнездећих парова.

Пре мање од две недеље представници Министарства заштите животне средине су у сарадњи са стручњацима из Покрајинског завода за заштиту природе, Зоолошким вртом Палић и чуварима заштићеног подручја Суботичка пешчара, пустили у природу још једну дугорепу сову која је пронађена повређена у Банатском селу Крајишнику у децембру 2019. године и која је успешно рехабилитована у Зоолошком врту Палић. Рехабилитација и пуштање назад у природу сваког примерка ове врсте је веома значајна за дивљу популацију дугорепе сове у Србији.

– Уколико пронађете повређену, изнемоглу или онеспособљену птицу грабљивицу:

– Пажљиво јој приђите јер ће се повређена животиња осетити угроженом и човека ће сматрати за предатора (обзиром да ће се највероватније бранити, посебно водите рачуна на канџе);

– Покушајте да целу птицу прекријете већим пешкиром, одевним предметом и слично, како би сигурније имобилисали животињу (птице се обично умире ако не виде око себе) ;

– Ставите птицу у перфорирану картонску кутију са новинама на дну (кутија мора да буде довољно велика да птица не оштети/поломи летно перје и да има довољно рупа са обе стране кутије за проток ваздуха);

– Чувајте птицу у кутији на мирном месту (водите рачуна да температура просорије где се птица држи буде умерена, по могућности између 10 и 20 степени целзијуса);

– Без одлагања контактирајте Завод за заштиту природе Србије (www.zzps.rs), Покрајински завод за заштиту природе (www.pzzp.rs), Министарство заштите животне средине (www.ekologija.gov.rs) или управу најближег заштићеног подручја (национални парк, резерват и сл.).