Skip to main content

Mladi istraživači Srbije, Eko centar i Centar za inovativne aktivnosti od avgusta 2014. godine realizuju projekat „Zainteresovani za održivost zaštićenih područja – 3ZA“ čija je svrha da se širi koncept upravljanja (governence), baziran na vladavini prava, participativnosti, rodno osetljivim politikama, inovativnosti i konstruktivnom dijalogu, bude postavljen kao standard u zaštićenim područjima Srbije do 2020. godine. Podršku projektu su dali: JP „Nacionalni park Đerdap“, JP „Direkcija za građevinsko zemljište i puteve Surdulice“, JP „Palić Ludaš“, Specijalni rezervat prirode Uvac, IUCN – Programska kancelarija za jugoistočnu Evropu, Radio televizija Srbije – TV Beograd i Privredna komora Srbije – udruženje za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu.
U okviru projektnih aktivnosti od 21. do 23. aprila 2015. godine u Ečkoj je odžana radionica „Upravljanje zaštićenim područjima“ koju su pripremili i vodili stručnjaci Svetske unije za zaštitu prirode – IUCN. Tokom radionice predstavljena je IUCN-ova definicija zaštićenih područja, upravljanje zaštićenim područjima i IUCN kategorije upravljanja zaštićenim područjima. Učesnici radionice su potom kroz rad u radnim grupama određivali da li zaštićena područja iz kojih dolaze potpadaju pod IUCN –ovu definiciju zaštićenog područja i u kojoj su kategoriji, na koji način se sprovodi vođenje i uticaj koji ima na zaštićeno područje iz kojih dolaze, kao i koja je uloga lokalnih zajednica i ostalih zainteresovanih strana u vođenju zaštićenih područja. Među učesnicima su bili i predstavnici JP „Nacionalni park Đerdap“ Donji Milanovac, SRP Zasavica, JP „Palić Ludaš“, SRP Kraljevica kod Deliblatske peščare, SRP Gornje Podunavlje, Svetskog fonda za prirodu iz Beograda, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.

Projekat je podržan kroz program SENSE – Podrška organizacijama civilnog društva iz oblasti zaštite životne sredine u Srbiji. Program implementira Regionalni centar za životnu sredinu (REC), uz podršku Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju (SIDA).