Skip to main content

Свега пар сати је било потребно да се након информације да је на Ђердапској магистрали повређена јединка риса, да ова звер из породице мачака, иначе строго заштићена врста, буде пронађена и одвезена у ЗОО врт у Бору где јој је пружена одговарајућа ветеринарска помоћ и нега. Опоравак повређене животиње је у току и она ће по оздрављењу бити враћена на Ђердап.

На терен су, по добијању информације од радника Штрабага који су на Ђердапској магистрали између 12. и 13. тунела уочили повређеног риса, изашли руководилац Службе заштите и унапређења лова и риболова и чувар националног парка Јавног предузећа „Национални парк Ђердап“ . Рис кога је озбиљно повредио аутомобил брзо је пронађен и транспортован до Доњег Милановца, а потом и у ЗОО врт Бор, где му је пружена одговарајућа помоћ. Према информацији коју смо добили у ЗОО врту Бор опоравак повређеног риса, након операције, је у току и он ће по потпуном оздрављењу бити враћен у Национални парк „Ђердап“. О нађеној повређеној животињи и предузетим мерама обавештена је републичка инспекција за заштиту животне средине и ресорно министарство.

Иначе, на подручју Националног парка „Ђердап“ према проценама живи између десет и 12 једински риса. Рис ( Lynx lynx Linnaeus 1758) врста звери из породице мачака је високоспецијализовани предатор чији плен чине претежно сисари, најчешће срне, дивокозе и зечеви, ређе јелени и дивље свиње. Врста је заштићена националним (строго заштићена дивља врста) и међународним законодавством и лова на риса је трајно забрањен.