Skip to main content

У Врњачкој Бањи је у организацији Инжењерске коморе Србије – Извршног одбора Матичне секције просторних планера одржана конференција “Сусрети просторних планера Србије – 2022“ на тему „Однос планирања и пројектовања у актуелној пракси”. У оквиру конференције одржана је и панел посвећен планирању подручја заштићених природних добара и изворишта водоснабдевања којим је био обухваћен и Национални парк „Ђердап“.

Полазећи од идеје сматрао да би стручној јавности било корисно да, када су у питању заштићена подручја, стекне увид у перспективу просторног плана и планирања из угла управљача, организатори „Сусрета просторних планера Србије 2022“ организовали су панел на коме су искуства из праксе представили др Бојан Тубић ЈП „Војводинашуме“, мр Ненад Радаковић ЈП „Национални парк Ђердап“, Бобан Стефановић ЈКП „Водовод Лесковац“ – акумулација „Барје“ и Драган Мицић, помоћник председника општине Сурдулица – ПИО „Власина“.

Овом су приликом представљена планска документа заштићених подручја, било је речи у којој мери су плански документи унапредили стање на терену или помогли у реализацији одређених активности, а у ком домену нису успели да одговоре изазову. Панелисти су говорили како избећи „дуплирање надлежности“ у планском/управљачком документу, а тиме и потенцијалну конфузију на терену, а чуле су се и сугестије како управљачи могу да помогну обрађивачима приликом израде планских докумената и на који начин је најбоље остварити сарадњу.

Kонференција је окупила око 100 учесника, укључујући и представнике институција, струковних организација и удружења који се баве просторним планирањем. Циљ одржавања ове конференције јесте унапређење струке просторног планирања кроз размену искустава одговорних планера, презентације проблема из праксе израде планова и начина њиховог решавања, презентације нових информационих технологија које се користе у пракси, размену искустава са гостима предавачима.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann