Skip to main content

Svega par sati je bilo potrebno da se nakon informacije da je na Đerdapskoj magistrali povređena jedinka risa, da ova zver iz porodice mačaka, inače strogo zaštićena vrsta, bude pronađena i odvezena u ZOO vrt u Boru gde joj je pružena odgovarajuća veterinarska pomoć i nega. Oporavak povređene životinje je u toku i ona će po ozdravljenju biti vraćena na Đerdap.

Na teren su, po dobijanju informacije od radnika Štrabaga koji su na Đerdapskoj magistrali između 12. i 13. tunela uočili povređenog risa, izašli rukovodilac Službe zaštite i unapređenja lova i ribolova i čuvar nacionalnog parka Javnog preduzeća „Nacionalni park Đerdap“ . Ris koga je ozbiljno povredio automobil brzo je pronađen i transportovan do Donjeg Milanovca, a potom i u ZOO vrt Bor, gde mu je pružena odgovarajuća pomoć. Prema informaciji koju smo dobili u ZOO vrtu Bor oporavak povređenog risa, nakon operacije, je u toku i on će po potpunom ozdravljenju biti vraćen u Nacionalni park „Đerdap“. O nađenoj povređenoj životinji i preduzetim merama obaveštena je republička inspekcija za zaštitu životne sredine i resorno ministarstvo.

Inače, na području Nacionalnog parka „Đerdap“ prema procenama živi između deset i 12 jedinski risa. Ris ( Lynx lynx Linnaeus 1758) vrsta zveri iz porodice mačaka je visokospecijalizovani predator čiji plen čine pretežno sisari, najčešće srne, divokoze i zečevi, ređe jeleni i divlje svinje. Vrsta je zaštićena nacionalnim (strogo zaštićena divlja vrsta) i međunarodnim zakonodavstvom i lova na risa je trajno zabranjen.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann