Skip to main content

Пригодном свечаношћу којој су присуствовали председници и представници министарстава, локалних самоуправа, регионалне Привредне коморе Зајечар, туристичких организација, јавних предузећа и установа, као и колеге из заштићених подручја, Завода за заштиту природе Србије, факултета и других институција, Јавно предузеће „Национални парк Ђердап“ Доњи Милановац обележило је Дан предузећа.

Обраћајући се присутнима, државна секретарка Министарства заштите животне средине Ивана Хаџи Стошић, подсетила је да су заштићена подручја највреднији део природе и да је неопходно да их чувамо и унапређујемо.

Заштита природе има три кључна циља и области деловања: очување и унапређење разноврсности биљног и животињског света, очување и унапређење лепоте и других обележја предела односно пејсажа и очување и унапређење вредности геонаслеђа. Те циљеве можемо постићи и наш задатак испунити једино ако се природна богатства и сам простор – као урбанистичко-грађевиснка категорија, користе на одржив и мудар начин, а главни чиниоци животне средине сачувају од загађивања и деструкције – рекла је Ивана Хаџи Стошић, наглашавајући „да су заштићена подручја најбоља места да се покаже колико смо способни да ујединимо и остваримо циљеве заштите и одрживог развоја“.

О реализованим активностима између два Дана предузећа говорили су в.д. директора ЈП „Национални парк Ђердап“ Саша Јаношевић и председник Надзорног одбора др Милија Булатовић. Свечаност је била прилика да се представи нова публикација „Инсекти Националног парка Ђердап“ аутора др Николе Весовића и професора Срећка Ћурчића са Биолошког факултета у Београду, као и досадашњи резултати телеметријског праћења јединке риса која је након опоравка, почeтком фебруара ове године враћена у природу.