Skip to main content

Prigodnom svečanošću kojoj su prisustvovali predsednici i predstavnici ministarstava, lokalnih samouprava, regionalne Privredne komore Zaječar, turističkih organizacija, javnih preduzeća i ustanova, kao i kolege iz zaštićenih područja, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, fakulteta i drugih institucija, Javno preduzeće „Nacionalni park Đerdap“ Donji Milanovac obeležilo je Dan preduzeća.

Obraćajući se prisutnima, državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Ivana Hadži Stošić, podsetila je da su zaštićena područja najvredniji deo prirode i da je neophodno da ih čuvamo i unapređujemo.

Zaštita prirode ima tri ključna cilja i oblasti delovanja: očuvanje i unapređenje raznovrsnosti biljnog i životinjskog sveta, očuvanje i unapređenje lepote i drugih obeležja predela odnosno pejsaža i očuvanje i unapređenje vrednosti geonasleđa. Te ciljeve možemo postići i naš zadatak ispuniti jedino ako se prirodna bogatstva i sam prostor – kao urbanističko-građevisnka kategorija, koriste na održiv i mudar način, a glavni činioci životne sredine sačuvaju od zagađivanja i destrukcije – rekla je Ivana Hadži Stošić, naglašavajući „da su zaštićena područja najbolja mesta da se pokaže koliko smo sposobni da ujedinimo i ostvarimo ciljeve zaštite i održivog razvoja“.

O realizovanim aktivnostima između dva Dana preduzeća govorili su v.d. direktora JP „Nacionalni park Đerdap“ Saša Janošević i predsednik Nadzornog odbora dr Milija Bulatović. Svečanost je bila prilika da se predstavi nova publikacija „Insekti Nacionalnog parka Đerdap“ autora dr Nikole Vesovića i profesora Srećka Ćurčića sa Biološkog fakulteta u Beogradu, kao i dosadašnji rezultati telemetrijskog praćenja jedinke risa koja je nakon oporavka, početkom februara ove godine vraćena u prirodu.