Skip to main content

Обједињена понуда општина Голубац, Мајданпек, Kладово и Неготин, туристичких простора Тврђава Голубачки град и Лепенски Вир, као и ЈП „Национални парк Ђердап“ представљена је првог дана 44. Међународног сајма туризма у Београду као туристичка дестинација Доње Подунавље.

Туристички блогери из ТрипппинСрбија представили су публици своје утиске из Доњег Подунавља, са препоруком локација и доживљаја који морају да се доживе на овој дестинацији. Презентација се наставила панел дискусијом, на којој су учествовали председници општина Голубац, Kладово и Неготин, директор Туристичког простора Лепенски Вир, представница ЕУ Делегације у Србији и вођа пројекта „ЕУ за културно наслеђе и туризам“ који подржава развој и промоцију туризма у источној Србији.

„Два разлога су зашто Европска унија улаже у туризам и културно наслеђе у Источној Србији. Прво, туризам има потенцијал да буде покретач економског развоја и да ствара нова радна места. Други разлог је што је културно наслеђе важно за идентитет, а културна разноликост представља највеће богатство Европе“ рекао је на панелу Александар Бец, вођа ЕУ пројекта за развој туризма и представник ГИЗ-а.

Циљ промоције Доњег Подунавља је да се створи препознатљива туристичка дестинација, у којој ће сви актери у области туризма, угоститељства, културе и локалних власти сарађивати. Потребно је да се поставе стандарди, заокружи наратив о Доњем Подунављу и источној Србији и да се умреже све атракције, како би се омогућио несметани проток туриста и посетилаца. Развој туризма доприноси економском оснаживању региона, који је превасходно руралан и који трпи последице одлива становништва. Туризам би могао да поправи ту слику, омогућио младима да остану у региону, а своју перспективу препознају управо у туризму и угоститељству.

Презентацију и панел дискусију организовали су туристичке организације Голупца, Мајданпека, Kладова и Неготина, Туристички простори Голубачки град и Лепенски Вир и ЈП „Национални парк Ђердап“ уз подршку Дунавског центра за компетенцију и пројекта „ЕУ за културно наслеђе и туризам“ који финансирају Европска унија и Немачка Влада, а спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ у сарадњи са Министарством туризма и омладине.

Аутор фотографија: Ксенија Турнић/ЕУ за културно наслеђе и туризам